Θεσσαλονικείς εξαπατούσαν περιπτεράδες και υπέκλεπταν προπληρωμένες κάρτες

Θεσσαλονικείς εξαπατούσαν περιπτεράδες  και υπέκλεπταν προπληρωμένες κάρτες

Της Υπαπαντής «χτύπησαν» πέντε επαγγελματίες στην Καλαμάτα αλλά έπεσαν στην Ασφάλεια Καλαμάτας

Έναν πρωτότυπο και πρωτόγνωρο τρόπο για να εξαπατήσουν επαγγελματίες και να κερδίσουν παράνομα χρήματα σκαρφίσθηκαν τρεις Θεσσαλονικείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν απάτες σε όλη την Ελλάδα και ανήμερα της Υπαπαντής, την Παρασκευή, πέντε (η μία απόπειρα) σε περίπτερα και μίνι μάρκετ στην Καλαμάτα.

Την υπόθεση εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και με δικές της συντονισμένες ενέργειες ο ένας δράστης εντοπίσθηκε προχθές στην Αθήνα, συνελήφθη από εκεί αστυνομικούς και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, όπου μετά τις εξηγήσεις που έδωσε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σε βάρος και των τριών σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία, απάτη και κλοπή.

Ιδιαίτερος τρόπος απάτης
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάστηκαν 14 απάτες και μία απόπειρα σε καταστήματα ψιλικών, μίνι-μάρκετ και περίπτερα στη Μεσσηνία και την ευρύτερη επικράτεια.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Άμεση Δράση Αττικής και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, συνελήφθη ένας 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί του κατηγορούνται ο 61χρονος πατέρας του και ένας 35χρονος, επίσης από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως προέκυψε, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία οι δράστες διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες σε βάρος καταστηματαρχών καταστημάτων ψιλικών, μίνι μάρκετ και περιπτέρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δράστες μετέβαιναν σε καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ και περίπτερα, προσποιούμενοι τους πελάτες και αφού ζητούσαν μια προπληρωμένη κάρτα (paysafe) αξίας 100 ευρώ, κατάφερναν να υποκλέψουν τον κωδικό της.

Οι απάτες που έχουν διαπιστωθεί έχουν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα από 16 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου.

Στη Μεσσηνία
Σε όλες τις περιπτώσεις, στα καταστήματα ή περίπτερα εμφανιζόταν ο 35χρονος προσποιούμενος τον πελάτη. Δήλωνε ότι θέλει να προμηθευτεί μια προπληρωμένη κάρτα (pay safe) αξίας 100 ευρώ. Όταν ο καταστηματάρχης ξεκινούσε τη διαδικασία «φόρτισης» της κάρτας με το ποσό και ερχόταν η στιγμή να πληρώσει το αντίτιμο των 100 ευρώ, ο 35χρονος προφασιζότανμη επαρκές υπόλοιπο στην προσωπική του τραπεζική κάρτα και αποχωρούσε. Την ώρα, όμως, που προσποιούνταν ότι επιχειρεί να πληρώσει, με το κινητό του τηλέφωνο φωτογράφιζε την προπληρωμένη κάρτα. Μόλις απομακρυνόταν, καταχωρούσε το νούμερο και τα στοιχεία της προπληρωμένης κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή «pay safe» που είχε διαθέσιμη στο κινητό του και έτσι αποκτούσε πρόσβαση στο ποσό των 100 ευρώ, που όμως δεν είχε πληρώσει. Την ίδια στιγμή μετέφερε σε άγνωστο τραπεζικό λογαριασμό το εν λόγω ποσό.

Στην Καλαμάτα έκανε το κόλπο σε πέντε περιπτώσεις και μόνο στη μία το αντιλήφθηκε ο καταστηματάρχης και δεν πέτυχε.

Δρούσε πάντα μέσα σε ελάχιστο χρόνο και έτσι στην Καλαμάτα η πρώτη περίπτωση καταγράφεται της Υπαπαντής στη μία παρά το μεσημέρι σε περίπτερο στο Πάρκο του Λιμενικού, στη 1.10 το μεσημέρι σε μίνι μάρκετ στην οδό Μακεδονίας, στη 1.25 σε περίπτερο στην οδό Φραντζή, στη 1.30 πάλι στην οδό Μακεδονίας σε μίνι μάρκετ, αλλά οι υπάλληλοι τον κατάλαβαν και δεν ολοκλήρωσε την απάτη, ενώ στις δύο παρά σε μίνι μάρκετ στην οδό Φαρών. Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό που αποσπούσε ήταν 100 ευρώ.

Από μαρτυρικές καταθέσεις και βίντεο προέκυψε ότι οι τρεις δράστες έκαναν το ίδιο στις 16 Ιανουαρίου σε μίνι μάρκετ στην Καλαμπάκα και σε μίνι μάρκετ στα Τρίκαλα. Στις 28 Ιανουαρίου σε μίνι μάρκετ στην Άρτα, σε περίπτερο, κατάστημα ψιλικών και άλλο ένα περίπτερο στο Αγρίνιο, όπως και σε πρατήριο καυσίμων στο ΣΕΑ Αμβρακίας.

Την 1η Ιανουαρίου σε δύο μίνι μάρκετ στην Τρίπολη και σε ένα μίνι μάρκετ στη Μεγαλόπολη.

Η έρευνα έδειξε ότι οι δράστες για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν νοικιασμένο αυτοκίνητο.

Έτσι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έθεσε μέτρο ελέγχου για την παρακολούθηση του αυτοκινήτου και προχθές τα ξημερώματα εντοπίσθηκε από την Άμεση Δράση Αττικής στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ομόνοια. Το όχημα τέθηκε σε επιτήρηση από τα στελέχη της Ασφάλειας Αθηνών κι όταν ο 26χρονος πήγε να το πάρει, τον συνέλαβαν.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 590 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και μικροποσότητα κάνναβης, βάρους 0,8 γραμμαρίων.

Ο 26χρονος οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, η οποία συνεχίζει την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση, για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη