2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Μαθητές και καθηγητές στα χνάρια του Δον Κιχώτη

2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Μαθητές και καθηγητές  στα χνάρια του Δον Κιχώτη

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν έξι μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους δύο συνοδούς καθηγητές τους στο Βαλντεπένιας της επαρχίας Μάντσα στην Ισπανία, από τις 11 ως τις 15 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Δημήτρης Κάρτσωνας, Γιώργος Κοτσίλας, Αργύρης Κούμανης και οι μαθήτριες Σταυρούλα Γιαννουκάκη, Ανδριάνα Παναγουλέα και Χρύσα Τάσου, με την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Πέρσα Κοτσονούρη και τον καθηγητή Νίκο Λάγιο, συμμετείχαν στην κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ “Book Pals” με θέμα τη φιλαναγνωσία και συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από τη Γερμανία, την Κροατία και την Ιταλία. Οικοδεσπότης ήταν το ισπανικό σχολείο IES Gregorio Prieto και ο σκοπός να γνωρίσουν τα παιδιά την περιοχή και να συνεχίσουν τις εργασίες τους αναφορικά με το μυθιστόρημα του Θερβάντες «Δον Κιχώτης».

Οι μαθητές δέχτηκαν θερμό καλωσόρισμα από το διευθυντή και τους μαθητές του ισπανικού σχολείου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης που τους υποδέχτηκε στο δημαρχείο τούς μίλησε για τη σημασία της φιλαναγνωσίας, «της οποίας το στοίχημα κερδίζεται στη εφηβεία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν την πόλη Almagro, που αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Δον Κιχώτη, καθώς και την Cuidad Real, όπου ξεναγήθηκαν στο μουσείο του Δον Κιχώτη και είδαν από κοντά τα χειρόγραφα βιβλία του Θερβάντες. Η Τετάρτη και η Πέμπτη ήταν αφιερωμένες σε βιωματικά εργαστήρια αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την κατασκευή θεάτρου kamishibai από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στη συνέχεια οι μαθητές κάθε χώρας-εταίρου παρουσίασαν με την τεχνική kamishibai αποσπάσματα από το διάσημο ισπανικό μυθιστόρημα.

Την τελευταία μέρα ακολουθώντας και πάλι τα χνάρια του ιππότη, επισκέφτηκαν το πάρκο νατούρα “Ossa de Monteil” με τις 16 φυσικές λίμνες και περιηγήθηκαν στο σπήλαιο “Cueva de Montessinos”, όπου διαδραματίστηκε μια φανταστική μάχη μεταξύ του Δον Κιχώτη με άλλους ιππότες.

Στην τελετή λήξης οι μαθητές αποχαιρετίστηκαν και δέχτηκαν δώρα από τους Ισπανούς συμμαθητές τους.