Αρεόπολη: Η Μάνη τίμησε την επέτειο 203 χρόνων από την εξέγερση της Ελληνικής Επανάστασης

Αρεόπολη: Η Μάνη τίμησε την επέτειο 203 χρόνων από  την εξέγερση της Ελληνικής Επανάστασης

Η σκυτάλη των επετειακών εκδηλώσεων παραδίδεται στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της απελευθέρωσής της

Κορυφώθηκαν, την Κυριακή 17 Μαρτίου, οι πενθήμερες επετειακές εκδηλώσεις στην ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Αρεόπολη, για τη συμπλήρωση 203 χρόνων από το άναμμα της σπίθας απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Η Μάνη, με επίκεντρο την Αρεόπολη, βαδίζοντας στον παχύ ίσκιο της ιστορίας που έγραψαν οι οπλαρχηγοί πρόγονοί της, όταν στις 17 Μαρτίου ορκίστηκαν για «Νίκη ή Θάνατο» στην πλατεία της «Τσίμοβας», εξακολουθεί να κρατά, μέχρι και σήμερα, ζωντανή τη μνήμη. Η αδούλωτη από τους Τούρκους Μάνη αποτέλεσε ορμητήριο των Ελλήνων, οι οποίοι υψώνοντας το πρώτο λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης στο Κοτρώνι, οδηγήθηκαν υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην ιστορική απελευθέρωση της Καλαμάτας, λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου 1821.

Η προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης της περήφανης Μάνης, άλλωστε, είναι ο λόγος που η ετήσια αναβίωση των παραπάνω ιστορικών γεγονότων, στην επέτειο της εξέγερσης, περνά από γενιά σε γενιά μέσα από το Λύκειο Ελληνίδων Αρεόπολης. Οι νεότερες γενιές μυημένες στην τοπική ιστορία παρουσιάζουν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, τα οποία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν παρουσία πρωτοφανούς πλήθους επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, υπό το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο Γ’ και το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, από την πλατεία της Αρεόπολης εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από την πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Νίκη Μαριόλη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στην «πλατεία Αθανάτων», και την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Παρέστησαν, επίσης, o πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο διοικητής 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου Ελένη Γυπαράκη, εκπρόσωποι κομμάτων του κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από αρκετές περιοχές της χώρας και πλήθος κόσμου.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, τόνισε τη δίψα για ελεύθερο και ανεξάρτητο αέρα που ένωσε τους Μανιάτες και έστειλε το μήνυμα πως «η κοινή θέληση πρέπει να ενώνει σήμερα και εμάς. Θέληση για συνεργασία. Θέληση για αλληλεγγύη. Θέληση για πρόοδο και εξέλιξη. Θέληση για να ανεβάζουμε κάθε μέρα τη πατρίδα μας ψηλότερα».

Από την πλευρά του, με το πέρας των εκδηλώσεων, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος σημείωσε: «Η 17η Μαρτίου είναι μια ιστορική ημέρα, ημέρα αναβίωσης του πώς ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 από αυτό τον ευλογημένο τόπο. Μια υπέροχη εκδήλωση που μας φέρνει κοντά στην ιστορία, στο Έθνος που τόσο γενναία πολέμησε για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Αυτή η ιστορία πρέπει να μείνει και στις επόμενες γενιές». 

Της Χριστίνας Μανδρώνη