Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα μακριά της πόλης, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας και μεγάλες καταστροφές, περιελάβανε το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στόχος ήταν ομαλή εκκένωση μέρους του νοσοκομείου που θα είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό, η υποδοχή έκτακτων περιστατικών στα ιατρεία –σκηνές που είχαν στηθεί εκτός του κτηρίου και η κατάσβεση, με τη συμβολή της Πυροσβεστικής, φωτιάς στο κλιμακοστάσιο και η διάσωση ατόμου που θα βρισκόταν εκεί, καθώς και ο απεγκλωβισμός με κλιμακοφόρο δύο ατόμων από ορόφους του νοσοκομείου.

Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» και «Περσέας» και πέραν του προσωπικού του νοσοκομείου, συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, το ΕΚΑΒ Καλαμάτας, καθώς και η Αστυνομία.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης η διοικήτρια του Ιδρύματος, Ελένη Αλειφέρη, δήλωσε ότι το νοσοκομείο είναι από τους φορείς που θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε κάθε τέτοια κατάσταση σαν αυτή του σεναρίου, ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό και όσους συμμετείχαν.

Η κα Αλειφέρη πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός και θέλησε έτσι να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι το νοσοκομείο, είτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είτε κανονικής ροής, είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ συμπλήρωσε ότι όταν γίνονται τέτοιες ασκήσεις, αντιμετωπίζονται ευκολότερα τα πραγματικά περιστατικά.

Τέλος, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, δήλωσε ότι στόχος τέτοιων ασκήσεων είναι να μπορούν οι υπηρεσίες να συνεργάζονται και να συνεννοούνται για το τι πρέπει και μπορεί να κάνει η καθεμιά, προκειμένου να εξελιχθούν όλα ομαλά σε ένα ανάλογο συμβάν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση