Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024

Ερωτήματα, επιθέσεις, αντιπαραθέσεις και… «ευτράπελα»

Με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης δημάρχου ψηφίστηκε στην προχθεσινή 9η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο προϋπολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2024.

Ούτε από αυτή τη συνεδρίαση, ωστόσο, έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, τις περισσότερες φορές εκτός θέματος ή και άνευ ουσίας, με το δήμαρχο Τριφυλίας να έχει διαρκώς στο στόχαστρο των πυρών του τον επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση, με αλλεπάλληλες διακοπές όταν πήγαινε να μιλήσει. Αντιπαράθεση, ηπιότερη, είχε και με την επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, με την οποία «συνομιλούσαν» περί τη μία ώρα.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν ούτε τα… «ευτράπελα», αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της κας Παναγιωτοπούλου, αλλά και ο Παναγιώτης Τσαφαράς, από την παράταξη του κ. Κατρίτση, ψήφισαν «λευκό», επειδή «αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί να δώσει ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, αυτή δεν υπολογίζεται στην καταμέτρηση ούτε των θετικών ούτε των αρνητικών ψήφων. Τα μέλη του συλλογικού οργάνου που δίνουν λευκή ψήφο ή δηλώνουν ότι απέχουν από την ψηφοφορία, δεν προσυπολογίζονται στα παρόντα μέλη για τη λήψη απόφασης».

Για τη λευκή ψήφο του κ. Τσαφαρά, ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος έκανε λόγο για «διαφοροποίηση», ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος για «ρήγμα» και ο δήμαρχος Γεώργιος Λεβεντάκης το «διακωμώδησε».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση υπήρξε μόνο μία πρόταση για τον προϋπολογισμό, η απόφαση – εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής.

Η καταψήφιση από τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση «Τριφυλία Ενωμένοι» (σ.σ. ο ίδιος, ο Βασίλης Αγγελόπουλος και η Σταματία Αλεξοπούλου) και την Κατερίνα Τσιγκάνου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν προσμετράται, αλλά δείχνει προφανώς τη διαφωνία τους.

Ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωτήριος Μπακούρος, ανέφερε ότι ήταν ένας προϋπολογισμός που δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί ενσωματώθηκαν τα καταργηθέντα Νομικά Πρόσωπα. Επίσης, συνεχάρη την παριστάμενη διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας, Δήμητρα Κωστοπούλου, για τη δουλειά της και που ανήρτησε και εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού από το Παρατηρητήριο, ενώ συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο κατανομής πιστώσεων εσόδων και εξόδων και «αν υπάρχει ένας δραστήριος δήμαρχος, όπως ο Λεβεντάκης, κινείται, δραστηριοποιείται, παίρνει χρηματοδοτήσεις και έργα, τότε ο προϋπολογισμός είναι και αποδοτικός και αποτελεσματικός».

Για δε την αύξηση των τελών, ανέφερε ότι έγινε λόγω του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, λέγοντας πως «η επιβάρυνση της αύξησης είναι στα 3,30 ευρώ το μήνα».

Ακολούθως ερωτήσεις υπέβαλε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου για την πρόβλεψη εισπράξεων ΠΟΕ, την πρόβλεψη πληρωμών ΠΟΕ, τις επενδυτικές δαπάνες δημοτικής οδοποιίας και την κατανομή των 420.00 ευρώ, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει ότι δεν είναι θέμα η κατανομή, αλλά ο προϋπολογισμός.

Η κα Παναγιωτοπούλου συνέχισε ρωτώντας για οφειλές όσον αφορά στο δημοτικό ακίνητο στον Αγρίλη, τον Ξενώνα Αρμενιών, τι γίνεται με το Τουριστικό και για τα έσοδα λατομείων. Έψεξε, δε, τη Δημοτική Αρχή όσον αφορά στις δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, λέγοντας: «Να χορεύουμε στις πλατείες αλλά να πονάμε στην τσέπη, είναι θέμα», ενώ ζήτησε ενημέρωση για κωδικούς.

Ο κ. Λεβεντάκης απάντησε για τα λατομεία Χαλαζωνίτη και οφειλές τους ύψους 1,4 εκ. ευρώ από χρόνια. Επίσης, ότι ο Δήμος έκανε νομικές ενέργειες, ενώ για εισφορά σε χρήμα που πέρυσι η αντιπολίτευση έβαλε 500 χιλ. ευρώ στο Τουριστικό Γαργαλιάνων, είπε ότι τα χρήματα θα τα δώσουν σε όλες τις πόλεις και όχι στο Τουριστικό, γιατί δε γίνεται δουλειά στο Τουριστικό με μόνο τόσα χρήματα.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατρίτσης είπε πως μέσα από τον προϋπολογισμό πρέπει να φαίνεται το όραμα, όπως έλεγε σε αντίστοιχες συζητήσεις προηγούμενα χρόνια ο κ. Μπακούρος, και μόλις ξεκίνησε να αναφέρει πως ήθελε να πει ότι είναι καλό νέο η τήρηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου για την κατανομή των 700 χιλ. ευρώ της ΤΕΜΕΣ στο Τουριστικό Γαργαλιάνων και το Κλειστό Γαργαλιάνων, τον διέκοψε ο κ. Λεβεντάκης και σημειώθηκε «κόντρα».

Ο κ. Λεβεντάκης ρώτησε «πόσα χρέη έφεραν οι Γαργαλιάνοι στο Δήμο Τριφυλίας;», ενώ στην «κόντρα» μπήκε και ο Ανδρέας Φωτόπουλος.

«Σταματήστε να δυναμιτίζετε τη συζήτηση» είπε ο κ. Κατρίτσης, με τον κ. Λεβεντάκη να τον διακόπτει συνέχεια και τον κ. Κατρίτση να καταγγέλλει τη διαδικασία.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Κατρίτση να αναφέρεται στις οφειλές του λατομείου Χαλαζωνίτη και στο γεγονός πως ο δήμαρχος θα αφαιρέσει τα λεφτά από το Τουριστικό Γαργαλιάνων, αλλά και θα επαναφέρει την κατασκευή της πλατείας και με ίδιους πόρους, που απέρριπτε το προηγούμενο Δ.Σ. και η αρμόδια Ειδική Επιτροπή έχει αποφανθεί. Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να θέσει την υπογραφή του στην καταστροφή του κέντρου της πόλης του και να αλλάξει χρήση η πλατεία Γαργαλιάνων, «το έργο αυτό είναι καταδίκη για την πόλη» και κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη διαδικασία.

Η Κατερίνα Τσιγγάνου ρώτησε αν εισπράττει ο Δήμος τα τέλη για άδειες οικοδομών, ενώ ο Βασίλης Αγγελόπουλος για τα χρέη των πρώην Δήμων, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά: «Θέλετε να σας φέρω τι έχετε πληρώσει οι επαγγελματίες στις πλατείες;».

Ερωτήσεις για τις αμοιβές αιρετών και τρίτων, που έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον περυσινό προϋπολογισμό, από 788 χιλ. ευρώ σε 1,25 εκ. ευρώ, και άλλους κωδικούς, έθεσε ο Παναγιώτης Τσαφαράς.

Η κα Παναγιωτοπούλου συμφώνησε με τον κ. Λεβεντάκη για την πλατεία Γαργαλιάνων, αφού ο λαός, όπως είπε, τον έβγαλε πρώτο στους Γαργαλιάνους. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι εν μέρει συμφωνεί, εν μέρει διαφωνεί με τον προϋπολογισμό και ψηφίζει λευκό.

«Με εκείνα που είπα και εκείνα που δε με αφήσατε να πω, ψηφίζω κατά», είπε ο κ. Κατρίτσης.

Εικονικό και πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η κα Τσιγκάνου, σημειώνοντας την υστέρηση υλοποίησης του περυσινού και σχολιάζοντας πως τα 35,4 εκ. ευρώ του φετινού δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αφού προβλέπει έσοδα ΠΟΕ που ποτέ δεν εισπράττονται. Επίσης, τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι και αντιλαϊκός και φορομπηχτικός. Του Ηλία Γιαννόπουλου