Εμπλοκή πρατηρίου στην Καλαμάτα στην υπόθεση νόθευσης καυσίμων

Εμπλοκή πρατηρίου στην Καλαμάτα στην υπόθεση νόθευσης καυσίμων

Αναφέρεται σε συνομιλίες, αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να το εντοπίσει

Νοθευμένα καύσιμα και στην Καλαμάτα φέρεται να διακινούσε το μεγάλο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων καυσίμων και ποτών που εξαρθρώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα.

Σε μία από τις συνομιλίες που έχει καταγράψει η Αστυνομία ανάμεσα στο αρχηγικό μέλος και συνεργό του, μιλούν για ζημιά που προκλήθηκε από νοθευμένα καύσιμα σε «μαγαζί στην Καλαμάτα».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας, με παρακολούθηση των μελών του κυκλώματος με φυσικές και τεχνικές μεθόδους, δεν έφυγε φορτίο με νοθευμένα καύσιμα για Καλαμάτα. Καθώς, όμως, η συγκεκριμένη συνομιλία αναφέρει ξεκάθαρα την Καλαμάτα, έγιναν έρευνες, αλλά δε στάθηκε δυνατό από την Οικονομική Αστυνομία να ταυτοποιηθεί το πρατήριο καυσίμων στο οποίο γίνεται αναφορά, προκειμένου να γίνει δειγματοληψία.

Φως στη συγκεκριμένη πτυχή θα ρίξει πιθανότατα η προκαταρκτική έρευνα που θα διαταχθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για διερεύνηση των στοιχείων που ακούγονται στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί.

«Γα…κε μαγαζί στην Καλαμάτα»
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., κατά την έρευνα για το «ξήλωμα» του μεγάλου κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων καυσίμων και ποτών, είναι αποκαλυπτικές. Μάλιστα, σε μία από αυτές, όπου συνομιλούν το αρχηγικό μέλος και συνεργός του, αναφέρουν:

«- Εκατό, εκατόν είκοσι σε κάθε παλέτα λείπανε. Κανονικά λείπανε γύρω πάνω από 560.

-Οκ.

-Σε κάθε παλέτα, εκατό (100), εκατόν είκοσι (120) και τα πέντε (5) κυβικά που φύγανε Καλαμάτα, γα…με ένα μαγαζί γιατί του είχαμε πει, ένα προς ένα δουλεύετε και όταν λέμε γα… κε το μαγαζί, άμα δεν είσαι εσύ κι εγώ, ζητάνε αυτόν που το έστειλε να γα…ει. Και λέω, πάει αυτός, Θεσσαλονίκη είναι.

-Οκ.

-Ένα μαγαζί γα…με στην Καλαμάτα, γιατί ένα προς ένα ούτε καθαρή βενζίνη είπαμε, ότι είναι ένας προς ένα, ότι έχει καθαρή βενζίνη μέσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα συνθηματικά.

«Φάρμακο»: Η αιθυλική αλκοόλη

«Νερό»: Αιθυλική αλκοόλη

«Νερό»: Οινόπνευμα

«Πάτερ»: Αποκαλούσαν έτσι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης

«Μάγος»: Αποκαλούσαν έτσι συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης που τους έδινε πληροφορίες για τη νόθευση καυσίμων

«Υδραυλικός»: Προμηθευτής αιθυλικής αλκοόλης.

Με παράνομους χημικούς διαλύτες
Η Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα έπειτα από καταγγελία που ανέφερε ότι εγκληματική οργάνωση εισάγει συστηματικά αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι δεν εισήγαγε μόνο αιθυλική αλκοόλη, αλλά είχε και άλλες «δραστηριότητες».

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 20 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη δέκα μέλη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο αρχηγός με το προσωνύμιο «παπάς» ή «ιερέας», ο οποίος φέρεται να είχε συγκροτήσει τρεις ανεξάρτητες υποομάδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους και από τη δεύτερη σε 150 τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών, ξεπερνούν το 1.200.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη