Ελαιόλαδο από το Πανιπέρι: Ένα… «Μεσημέρι» διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Ελαιόλαδο από το Πανιπέρι: Ένα… «Μεσημέρι» διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας ο Κώστας Σπυρόπουλος, προερχόμενος από οικογένεια αγροτών με αντικείμενο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του, Αγγελική Μαρκοπούλου, χημικό μηχανικό και στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, τη Μεσσηνία, το 2017.

Η επιστροφή τους σηματοδότησε τη σταδιακή ενασχόληση με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων κορωνέικης ποικιλίας και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υπό την εταιρική ονομασία «Mesimeri». Το ζευγάρι παρέλαβε περίπου 20 στρέμματα οικογενειακής περιουσίας και απέκτησαν επιπλέον 6 στρέμματα στο Πανιπέρι Μεσσηνίας, προκειμένου να αναπτύξουν την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον Γιώργο Λαμπίρη και στο περιοδικό «Ελαία Καρπός», «μετά την Αθήνα ζήσαμε περίπου δυόμισι χρόνια στην Ελβετία, όπου η Αγγελική είχε αναλάβει ένα συγκεκριμένο project για λογαριασμό της πολυεθνικής εταιρείας με την οποία συνεργαζόταν τότε. Όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις μας στην Ελβετία, ήμουν αποφασισμένος να μην επιστρέψω στην Αθήνα, καθότι δε μου άρεσε ο τρόπος και οι ρυθμοί της ζωής εκεί. Ήθελα να ζήσουμε στην Καλαμάτα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω ήταν η καλλιέργεια της ελιάς», λέει ο Κώστας Σπυρόπουλος. «Κατά την επιστροφή μας στην Καλαμάτα συναντήσαμε ανθρώπους φιλόξενους και έτοιμους να μας βοηθήσουν από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο ζήτημα που μας απασχολούσε. Ξεκινήσαμε πειραματικά την καλλιέργεια, καθότι παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν αγρότης δε γνώριζα πολλά για την ελιά. Παρακολούθησα σεμινάρια, συζητήσεις, πειραματίστηκα, ενώ και η σύζυγός μου άνοιξε ένα γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις».

Από 460 δέντρα παράγονται 2 τόνοι βιολογικού εξαιρετικά παρθένου το έτος
Οι δύο παραγωγοί ξεκίνησαν την προσπάθειά τους το 2017 και τυποποίησαν το πρώτο τους ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 2020. Ονόμασαν την εταιρεία “Mesimeri”, αντλώντας έμπνευση από τα μεσημέρια του καλοκαιριού: «Τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας έβγαινα έξω τα μεσημέρια, δεν είχα ύπνο. Οι δικοί μου κοιμούνταν, εγώ καθόμουν κάτω από τις ελιές, έπαιζα. Κάποια στιγμή διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα για τα καλοκαιρινά μεσημέρια, που μου ξύπνησε όλες τις ωραίες αναμνήσεις που είχα από τα παιδικά μου χρόνια. Η αρχική ονομασία ήταν “Καλοκαιρινό Μεσημέρι”. Τελικά η γυναίκα μου αφαίρεσε τη λέξη “καλοκαιρινό”, για να μείνει το “Μεσημέρι”. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας στον πρωτογενή τομέα, το κυριότερο πρόβλημα ήταν για εμάς το οικονομικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κράτος. Αλλά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, τις μεταφορές, τα αγροτικά εφόδια».

Από τα συνολικά 460 δέντρα παράγονται περίπου 2 τόνοι βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ετησίως με οξύτητα 0,3 και πολυφαινόλες που ανέρχονται στα 600mg ανά λίτρο.

To παραγόμενο ελαιόλαδο κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες των 250 ml και των 50 0ml με την τιμή λιανικής για τα 500ml να ανέρχεται στα 23 ευρώ. Εκτός από τα δέντρα κορωνέικης ποικιλίας, στα κτήματά τους ευδοκιμούν και οι ελιές Καλαμών. Φέτος για πρώτη φορά παρουσίασαν στην αγορά συσκευασμένη επιτραπέζια ελιά Καλαμών, καθώς και πολτό ελιάς. «Σκοπός μας για τα επόμενα χρόνια είναι να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, δημιουργώντας ένα καλάθι με περίπου 15 αγαθά» όπως σημειώνεται.

Μικρό μέρος της παραγωγής τους διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία λιανικής στην Αθήνα και σε κατάστημα delicatessen στην Ελβετία, ενώ ο κύριος όγκος των προϊόντων πωλείται από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. «Σταδιακά εισερχόμαστε σε περισσότερα φυσικά σημεία πώλησης», λέει ο κ. Σπυρόπουλος.