Ένα χρόνο Πολεμικό Μουσείο, Παράρτημα Καλαμάτας

Ένα χρόνο Πολεμικό Μουσείο, Παράρτημα Καλαμάτας

Στις 13 Μαρτίου 2023, κατόπιν του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 28/ 13 Μαρτίου 2023, ιδρύθηκε το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Καλαμάτας

Επικουρικά, όπως σημειώνεται σχετικά, «στη γενική αποτίμηση του ενός χρόνου λειτουργίας του, αναφέρονται: οι ευρύτατες εργασίες συντήρησης του κτηρίου και η δημιουργία νέας αίθουσας εκδηλώσεων, καθώς και η αθρόα προσέλευση σχολείων της περιοχής και των γειτονικών πόλεων, με ιδιαίτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα που συγκροτήθηκαν με τη συνεργασία φορέων. 

Αποστολή του Πολεμικού Μουσείου Παραρτήματος Καλαμάτας είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση των πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, όπως και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως την απελευθέρωση το 1944 από τις δυνάμεις κατοχής. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με κατάλληλη διάταξη και χρησιμοποίηση μέσων και μεθόδων, ώστε να αποδεικνύεται η αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και η ενότητα του Ελληνισμού.

Το Μουσείο, στo πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής που διέπει τη σύγχρονη λειτουργία των Μουσείων, με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεύρυνση του κοινού, αναπτύσσει και φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις που προάγουν την καλλιτεχνική έκφραση και την καινοτομία, καθιερώνοντάς το ως πολυπολιτισμικό χώρο ανταλλαγής ιδεών και τεχνών που εμπνέουν τις νέες γενιές, με σκοπό την ενδυνάμωση της ιστορικής ταυτότητας, την έρευνα, τη μελέτη και την ψυχαγωγία.

Δραστηριότητες εξωστρέφειας

α. Εκπαίδευση του προσωπικού από στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να ανταποκριθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και άμεσης βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται εντός του μουσείου μας, με χρήση ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή.

β. Παρουσία του διευθυντή, καθώς και στελεχών του Μουσείου, σε πληθώρα εκδηλώσεων που διοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, υπόλοιποι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και ιδιωτικοί σύλλογοι και φορείς, ώστε να εμπεδώνεται η παρουσία του μουσείου μας σε όλα τα τοπικά δρώμενα.

Έργα – εργασίες συντήρησης

α. Συντήρηση Εγκαταστάσεων:

(1) Συντήρηση αρμάτων μάχης (Μ48 Α5 και Μ45) στον προαύλιο χώρο με ειδική βαφή, ώστε να αποκατασταθούν φθορές και να επανέλθει το χρώμα παραλαβής των αρμάτων.

(2) Συντήρηση βιτρινών εκθεμάτων για την αποκατάσταση ηλεκτρολογικών βλαβών.

(3) Συντήρηση κλιματιστικών (A/C) καθαρισμός φίλτρων για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

(4) Συντήρηση λαμπτήρων μουσείου, αντικατάσταση με νέου τύπου Led.

(5) Συντήρηση εσωτερικών χώρων του μουσείου με ειδική μπογιά.

β. Κατασκευές:

(1) Δημιουργία νέας σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων 95 τ.μ.

(2) Δημιουργία ράμπας ΑμεΑ

(3) Εργασίες συντήρησης οροφής.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, για την εξαιρετική συνεργασία».