Επιφυλακτικές οι αγορές στο ελαιόλαδο

Επιφυλακτικές οι αγορές στο ελαιόλαδο

Το εμπόριο ποντάρει σε διόρθωση τιμών

Περισσότερο στρατηγικό παρά πραγματικό μπορεί να χαρακτηριστεί το υποτονικό ενδιαφέρον από τους αγοραστές στα εμπορικά κέντρα του ελαιολάδου, με την τρίμηνη στασιμότητα των τιμών, εν όψει και των πρώτων ενδείξεων σε μερικές εβδομάδες για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, να προδίδει μια εντύπωση που τις θέλει κοντά σε μια διόρθωση.

Εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με το περιοδικό “Ελαία Καρπός”, οι τιμές στη Λακωνία κυμαίνονται μεταξύ των 9 με 9,5 ευρώ το κιλό, με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή τα κάτω, ενώ σε χαμηλά μέχρι 8 ευρώ τοποθετούνται οι παραγωγές από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μεσσηνία, η Κρήτη και η Ηλεία.Τα διαθέσιμα αποθέματα στις δεξαμενές των βιομηχανιών τυποποίησης δε φαίνεται να μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες των επόμενων μηνών, οπότε η επιστροφή της εμπορικής κινητικότητας είναι δεδομένη.

Οι αναβολές σχετίζονται με το ρίσκο που συνεπάγεται η αγορά ελαιολάδου αυτές τις ημέρες. Με τιμή στα 9,50 ευρώ το κιλό, ένα βυτίο θα στοίχιζε σε μια εταιρεία 190.000 ευρώ. Αν οι φωνές που μιλούν για διόρθωση δικαιωθούν, τότε μια τιμή στην περιοχή των 8 ευρώ το κιλό, ένα πιθανό σημείο στήριξης για τα εγχώρια extrissima σε περίπτωση πτώσης, εξοικονομεί στους αγοραστές περί τα 30.000 ευρώ ή, διαφορετικά, 20% περισσότερη πρώτη ύλη με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Τα μεγέθη αυτά είναι αποτρεπτικά, όταν το γενικό αίσθημα σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου δείχνει πως η επόμενη χρονιά θα επιτρέψει ακόμα και μια μικρή βελτίωση των διαθεσιμοτήτων μαζί με μια ανάλογη αποκλιμάκωση των τιμών.

Από την άλλη, οι συνθήκες αλλά και η μέχρι σήμερα έκθεση στις αγορές, δεν αφήνουν χώρο για κάποια κατακόρυφη πτώση. Αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε περίπτωση που φτάσουν φρέσκες ποσότητες στην αγορά από τη σοδειά της επόμενης χρονιάς, με βασική προϋπόθεση να υπάρχει πράγματι μεγαλύτερο τονάζ.

Σε διαφορετική περίπτωση και με τα ισπανικά αποθέματα να μην υπερβαίνουν αυτήν την περίοδο τους 550.000 τόνους, το σενάριο διόρθωσης των τιμών αποδυναμώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου, η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε σε 829.515,77 τόνους μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Από τη φετινή σοδειά, οι 406.525,88 τόνοι έχουν πουληθεί, με τα ελαιοτριβεία να διατηρούν 522.058 τόνους απόθεμα. Σε σχέση με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, τα αποθέματα των ελαιοτριβείων έχουν υποχωρήσει 26.288 τόνους.