Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: Για τα «μπάζα» όσοι μιλούν για «μπαζώματα»

Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: Για τα «μπάζα» όσοι μιλούν για «μπαζώματα»

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στα «μπαζώματα» στα Τέμπη για τα οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για «μπαζώματα» είναι για τα «μπάζα». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ψήφισε τη διάταξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ανακριτή να έχει στη διάθεση του άμεσα στοιχεία, όπως οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

«Αυτή η κυβέρνηση της δήθεν συγκάλυψης τον Ιούλιο του 2023 ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών έφερε κατεπείγουσα διάταξη με την οποία έπρεπε να διευρυνθεί η δυνατότητα των ανακριτών να ακούσουν όλες τις συνομιλίες πέρα από αυτές που υπήρχαν στον φάκελο από την πρώτη στιγμή. Οι προβλέψεις που υπήρχαν στην νομοθεσία δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες, δηλαδή οι συνομιλίες μέσα από τηλέφωνα ή οτιδήποτε άλλο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων με κάθε τρόπο στην υπόθεση», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση για τα Τέμπη.

«Το αίτημα αυτό η κυβέρνηση το υιοθέτησε πάραυτα με εντολή του Πρωθυπουργού και ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή.  Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Τη διάταξη αυτή δεν την ψηφίσατε. Την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές για να ακούσουν κάθε συνομιλία, από κάθε εμπλεκόμενο, που δεν προβλεπόταν από τον νόμο, δεν την ψηφίσατε. Και οι άλλοι υποκριτές οι κύριοι και οι κυρίες της Νίκης. Και αυτοί δεν την ψήφισαν. Και βεβαίως το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει γενικώς τίποτα», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Επίσης, ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης προχώρησε σε μια άλλη κίνηση για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη και την απονομή της». Συγκεκριμένα, έφερε διάταξη στον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε η ανάγκη να οδηγεί ο εισαγγελέας την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο αντί του ακροατηρίου. «Έτσι πλέον κερδίζουμε χρόνο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση κατηγορήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη. «Θα είναι έτοιμος στη Λάρισα μέχρι τέλος Μαΐου. Θέσεις για 100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη», ανέφερε.

Ο κ. Φλώριδης έκανε επίσης λόγο για εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών και υποστήριξε ότι «στόχος ορισμένων είναι να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στους θεσμούς. Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό. Όταν επέλθει η αμφισβήτηση των βασικών θεσμών τότε ο φασισμός υπό οποιαδήποτε μορφή έχει πετύχει το σκοπό του».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφερόμενος στη διαμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα των Τεμπών: «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Για φαντάσου. Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους – έχει γκρεμούς εκεί» είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας:  «Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα “μπαζώματα”, αυτοί είναι για τα μπάζα».