Η Καλαμάτα επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον – Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Η Καλαμάτα επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον – Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τον πρώην αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, όπου μαζί με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, Βασίλη Διονυσόπουλο, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκεί, θα παραστούν σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα ανακοινωθεί η έγκριση της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου που εκπόνησε η πόλη, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με τη χορήγηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού η Καλαμάτα θα ξεκινήσει τη διαδικασία των οριστικών μελετών για την υλοποίηση του Κλιματικού της Συμβολαίου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου σημείωσε ότι ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος έκανε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση χθες το πρωί στο Δημαρχείο, πλαισιωμένος από αντιδημάρχους, στελέχη του Δήμου και εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία προετοιμασίας και κατάρτισης των φακέλων υποψηφιότητας της Καλαμάτας για τη συμμετοχή της στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων.

Ο δήμαρχος, μετά τις δηλώσεις του, αναχώρησε για την πρωτεύουσα, όπου το απόγευμα είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, προκειμένου να μιλήσει για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στην Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, στην οποία έχει ενταχθεί και η Αθήνα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από δυόμισι περίπου χρόνια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μία προσπάθεια που αρχικά λίγοι πίστεψαν, στη συνέχεια όμως αυτό άλλαξε.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ’21, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού, όπου η συμμετοχή του κόσμου έδειξε τη διάθεσή του να πάει την πόλη μας μπροστά.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συσκέψεις, συναντήσεις, 28 θεματικά εργαστήρια πάνω σε επτά άξονες, σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Υπογράψαμε 77 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, 17 Δήμους, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας μας, δύο τράπεζες και εταιρεία τηλεπικοινωνιών, για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υποβολής του οράματος για την πόλη, το όραμα για την Καλαμάτα του μέλλοντος.

Το υποβάλλαμε τον Ιανουάριο του 2022,  εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και έτσι ξεκίνησε η 2η φάση, της σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης. Πώς θα μετατρέψουμε το όραμα και τη δουλειά που είχε γίνει στην πρώτη φάση, σε έργο μετρήσιμο κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά.

Η δουλειά αυτή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, και στις 13 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε το Κλιματικό Συμβόλαιο στους πολίτες της Καλαμάτας, οπότε, εφόσον έλαβε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το υποβάλλαμε ολοκληρωμένο.

Αν ποτέ μπορεί να θεωρηθεί ένα κλιματικό συμβόλαιο ολοκληρωμένο, καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να το τροποποιήσουμε, να το εμπλουτίσουμε, να αλλάξουμε ενδεχομένως και κατεύθυνση. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, που περιελάμβανε 77 δράσεις που συγκροτούν 16 χαρτοφυλάκια, ομαδοποιημένα σε 4 σενάρια ή διαδρομές μετασχηματισμού, ιεραρχημένες σε πλάνα υλοποίησης και με χρονική αναφορά.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του Κλιματικού Συμβολαίου ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει τις εκπομπές σε ποσοστό πάνω από 80%. Το Κλιματικό Συμβόλαιο έλαβε την έγκριση ως προς την πληρότητα το Νοέμβριο του 2023, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων της τελικής πιστοποίησης.

Οι εξελίξεις είναι εξόχως ευχάριστες και ιδιαιτέρως σημαντικές. Για το λόγο αυτό, αποστολή του Δήμου υπό τον ομιλούντα, και μαζί με τον Νίκο Μπασακίδη θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε ειδική τελετή κατά την οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου. Να δούμε, λοιπόν, αν η προσπάθεια της πόλης αυτά τα 2,5 χρόνια αξιολογήθηκε θετικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, από την Πέμπτη το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της ειδικής τελετής η Καλαμάτα θα ανήκει στις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν λάβει την επίσημη πιστοποίηση, το label, ανοίγοντας το δρόμο πλέον των οριστικών μελετών και της υλοποίησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι οι προοπτικές που ανοίγονται για την Καλαμάτα είναι πολλές μέσα από τη συμμετοχή μας στο Mission, προοπτικές που αφορούν στο μέλλον της πόλης μας. Εν αναμονή των σπουδαίων ανακοινώσεων σε δύο μέρες θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αυτής της δουλειάς που έγινε στα 2,5 χρόνια που πέρασαν. Καλή μας επιτυχία!».

Νίκος Μπασακίδης
Από την πλευρά του, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος είχε χειριστεί τα θέματα της υποψηφιότητας και της προετοιμασίας της Καλαμάτας για την Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, σημείωσε πως οι θετικές εξελίξεις όσον αφορά στη συμμετοχή της Καλαμάτας στο πρόγραμμα «επιβραβεύουν τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, και όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα για να ενταχθεί η πόλη στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, προσπάθεια που συνεχίζεται εν αναμονή και της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης».

Ο κ. Μπασακίδης επισήμανε τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Καλαμάτας μέσα από αυτή τη διάκριση, προοπτικές για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, που επιβεβαιώνουν  και την εξωστρέφεια της πόλης. «Η Καλαμάτα επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.