Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Προβολές για την Παλαιστίνη σε συνεργασία με Athens Palestine Film Festival

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Προβολές για την Παλαιστίνη σε συνεργασία  με Athens Palestine Film Festival

Σε ένα μήνα παλαιστινιακού κινηματογράφου στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας προσκαλούν το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Athens Palestine Film Festival.

Ειδικότερα, ο Απρίλιος θα είναι αφιερωμένος στην Παλαιστίνη και τους καλλιτέχνες της, ως ένδειξη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Οι Έλληνες καλλιτέχνες ζητούν τον τερματισμό της γενοκτονίας, των δολοφονιών των αμάχων και της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι άνθρωποι στη Γάζα.

Από τους αγώνες της καθημερινής ζωής μέχρι τις ιστορίες αντοχής και ελπίδας, το πρόγραμμα υπόσχεται ένα ποικίλο φάσμα προοπτικών, ρίχνοντας φως σε διάφορες πτυχές της παλαιστινιακής ζωής και πολιτισμού: «Μέσα από τέσσερις ταινίες, θα παρακολουθήσουμε τις δυσκολίες και τις αδικίες που εξακολουθεί να βιώνει ο παλαιστινιακός λαός κι εμείς από τη μεριά μας ζητάμε να έρθει ένα τέλος στα εγκλήματα πολέμου και να σπάσει η σιωπή που επικρατεί».

Οι προβολές της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν τις Δευτέρες 8, 15, 22 και 29 Απριλίου, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6), με την ώρα προσέλευσης να ορίζεται στις 8.30 μ.μ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, στο χώρο θα βρίσκεται κουτί οικονομικής ενίσχυσης, με τα έσοδα να διατίθενται στην ενίσχυση Παλαιστίνιων καλλιτεχνών.

Αναλυτικό πρόγραμμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Ghost Hunting, του Raed Andoni, (94’), 2017

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα που τον κυνηγούν, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Raed Andoni συγκεντρώνει μια εκλεκτή ομάδα πρώην κρατουμένων για να αναδημιουργήσει το Al-Moskobiya, το κύριο κέντρο ανακρίσεων του Ισραήλ, όπου βρισκόταν και ο ίδιος όταν φυλακίστηκε σε ηλικία 18 ετών. Μέρα με τη μέρα, αυτοί οι οικοδόμοι, ένας σιδεράς, ένας αρχιτέκτονας, ένας βοηθός σκηνοθέτη μοιράζονται τις αναμνήσεις τους για το πώς επιβίωσαν με θάρρος και χιούμορ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Little Palestine, του Abdallah Al-Khatib, (89’), 2021

Η συνοικία Γιαρμούκ (Δαμασκός, Συρία) φιλοξένησε το μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στον κόσμο από το 1957 έως και το 2018.Όταν ξέσπασε η Συριακή Επανάσταση, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είδε το Γιαρμούκ ως καταφύγιο των ανταρτών και της αντίστασης κι άρχισε να το πολιορκεί από το 2013 και μετά…

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – One more jump, του Emanuele Gerosa, (83’), 2019

Ο Τζεχάντ και ο Αμπντάλα, ιδρυτές της Ομάδας Παρκούρ της Γάζας, μεγάλωσαν μαζί στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι επιλογές τους, τους χώριζαν για χρόνια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να μάθουν αν μπορεί κάποιος που έχει γεννηθεί στη φυλακή, σαν τους ίδιους, να ελευθερωθεί.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – The Wanted 18, των Amer Shomali και Paul Cowan, (75’), 2014

Έτος 1987 και ο ισραηλινός στρατός καταδιώκει δεκαοκτώ αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην πόλη του Μπέιτ Σαχούρ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι αγελάδες θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, αφού μια ομάδα Παλαιστινίων άρχισε να παράγει γάλα για τους κατοίκους της πόλης. Αυτοί οι νέοι γαλακτοπαραγωγοί πρέπει να μάθουν τις πιο βασικές δεξιότητες, αλλά είναι αποφασισμένοι να αποτελέσουν πρότυπο αυτοδυναμίας.