Κηδεία Νίκου Ζαχαριά: Η Καλαμάτα αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο άνθρωπο

Κηδεία Νίκου Ζαχαριά: Η Καλαμάτα αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο άνθρωπο

Χθες το μεσημέρι εψάλη στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής από το μητροπολίτη Μεσσηνίας η εξόδιος ακολουθία του καθηγητή Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριά, με το κλίμα να είναι πολύ βαρύ και αρκετούς από τους παρευρισκομένους να μην μπορούν να δεχθούν αυτή τη μεγάλη απώλεια.

Συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο, πάρα πολλοί φοιτητές, αλλά και απλός κόσμος, βρέθηκαν χθες στην Υπαπαντή για να αποχαιρετήσουν έναν άνθρωπο που μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια για το πάθος του, την Αρχαιομετρία.

Επίσης, το παρών έδωσαν συντοπίτες του από το Αιτωλικό, με τον πρώην δήμαρχο της περιοχής να αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ότι ήταν περήφανοι για τον Νίκο Ζαχαριά και πως δε θα τον ξεχάσουν.

Για έναν εμπνευστή, καινοτόμο επιστήμονα, που αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και στην Αρχαιομετρία σε παγκόσμιο επίπεδο, μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Η πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, την οποία διαδέχθηκε ο εκλιπών, μίλησε για έναν άνθρωπο της προσφοράς, έναν καταξιωμένο επιστήμονα που μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια και διοργάνωνε ένα συνέδριο για το επόμενο διάστημα στο Μυστρά.

Τέλος, από την Αρχαιολογική Εταιρεία συνάδελφός του ανέφερε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν το έργο του Νίκο Ζαχαρία, τον οποίο περιέγραψε ως έναν επιστήμονα με τεράστια αξία, αλλά ακόμα περισσότερη αξία ως άνθρωπος.

Αφού ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία, ο κόσμος περίμενε έξω από το ναό για να χειροκροτήσει για τελευταία φορά τον Νίκο Ζαχαριά, τον οποίο υποδέχθηκε στη συνέχεια το χώμα της Καλαμάτας, μιας πόλης στην οποία ήρθε ως ξένος, αλλά την αγάπησε και της δόθηκε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση