Μανώλης Μάκαρης: Η αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης

Μανώλης Μάκαρης: Η αντιδιαβρωτική προστασία των  ακτών της Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης

Σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου (1/11/2023) μας διαβεβαιώνει ότι «Ολοκληρώθηκε το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορά στην προστασία από τη θαλάσσια διάβρωση της Αίπειας στο Δήμο Μεσσήνης».

Το συγκεκριμένο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αφορούσε στην προστασία από τη θαλάσσια διάβρωση του Αγίου Ανδρέα, προϋπολογισμού άνω των 3,5 εκ ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αφορούσε στην κατασκευή δύο προβόλων και 4 υφάλων σε μήκος ακτογραμμής περίπου 2 χιλιομέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης της παραλίας και να συμβάλει στην προστασία των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα αντιδιαβρωτικής προστασίας, όχι μόνο δεν έχει επαρκώς αντιμετωπιστεί με το συγκεκριμένο έργο, αλλά η διάβρωση συνεχίζεται τόσο στην ακτή του Αγίου Ανδρέα όσο και στις παρακείμενες ακτές, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1. Έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου;

2. Έχει παραληφθεί το έργο από την Περιφέρεια;

3. Πόσο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής στον Άγιο Ανδρέα με αυτό το έργο; Η πραγματικότητα είναι ζοφερή, αφού το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών έχει διογκωθεί δημιουργώντας προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

4. Τι ενέργειες θα κάνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διάβρωσης της ακτής του Αγίου Ανδρέα, αλλά και των παρακείμενων ακτών βορείως (Επισκοπής, Χράνων) και νοτίως (Νέα Κορώνη) της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης;

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»