Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: “Blow Up” σήμερα στο πλαίσιο της ενότητας «Φωτογραφία και Κινηματογράφος»

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: “Blow Up” σήμερα στο πλαίσιο της  ενότητας «Φωτογραφία και Κινηματογράφος»

Την ταινία “Το Blow Up”, στο πλαίσιο της ενότητας του Μαρτίου «Φωτογραφία και Κινηματογράφος», που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας, θα προβάλει σήμερα η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Ο Τόμας, ένας επιτυχημένος φωτογράφος μόδας στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, φωτογραφίζει ένα βράδυ τυχαία ένα απομονωμένο ζευγάρι σε ένα πάρκο. Λίγο αργότερα ανακαλύπτει έκπληκτος ότι πιθανόν να έχει απαθανατίσει τη δολοφονία του άντρα του ζευγαριού.

Στο αγγλόφωνο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι εμπνέεται από το διήγημα “Las Babas del Diablo” του Χούλιο Κορτάσαρ για να παραδώσει τον πιο μοντέρνο, ευρηματικό, σέξι, cool και πολυεπίπεδο κινηματογραφικό στοχασμό πάνω στο σύγχρονο lifestyle και την αδιέξοδη σχέση του με την αλήθεια που το περιβάλλει.

Το “Blow Up” είναι ένα φιλμ για την ουσία της τέχνης του Αντονιόνι, που είναι η παραποίηση. Ο χαοτικός, άνευ λογικής κόσμος, γίνεται μέσα από το φακό του φωτογράφου, το φακό του κινηματογραφιστή, μια αφήγηση μεστή νοήματος. Ο σκηνοθέτης είναι ένας γλύπτης: η κάμερά του σμιλεύει τον άμορφο όγκο της πραγματικότητας και του δίνει ένα σχήμα, δημιουργεί το άγαλμα του νοήματος. Έτσι, παράγεται η ψευδαίσθηση μιας ιστορίας.

Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, καθώς και υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, αποτελεί δε σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 MAΡΤΙΟΥ

BLOW UP

Drama, Mystery, Thriller | K-13 | 1966 | It | 111΄

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni

Παίζουν: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles

21:00 | Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, πολύτεκνους και φοιτητές, και είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών