Νίκος Ζαχαριάς: Ο καθηγητής που «πάντρεψε» τον πολιτισμό με την επιστήμη

Νίκος Ζαχαριάς: Ο καθηγητής που «πάντρεψε» τον πολιτισμό με την επιστήμη

Έπειτα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς.

Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς ήταν ένας σύγχρονος στοχαστής, μια προσωπικότητα σημαντική για την πόλη της Καλαμάτας (για τη Μεσσηνία, γενικότερα), όπου κατοικούσε την τελευταία δεκαπενταετία. Οι συνεχείς του δράσεις, στο χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού, κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο έναν άνθρωπο με ασκημένο βλέμμα στο παρόν και το μέλλον.

Θ. Βασιλόπουλος
Με αφορμή το θάνατο του Νίκου Ζαχαριά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Η είδηση της εκδημίας του φίλου καθηγητή Νίκου Ζαχαριά μάς γεμίζει θλίψη. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών, αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα, καθώς υπήρξε ένας εξαιρετικός καθηγητής, η δε συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα μείνει ανεξίτηλη. Δραστήριος και λάτρης της ιστορίας, ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε μεταξύ άλλων ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. 

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Αιωνία η μνήμη του!».

Αλέξης Χαρίτσης
Για την απώλεια του Νίκου Ζαχαριά ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρόεδρος της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά», Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:  «Η απώλεια του καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να με ξεναγήσει στο χώρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, όπου προσέφερε πολύ σημαντικό έργο.

Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Σχολή Διοίκησης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Με ανακοίνωσή της η Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του καθηγητή Νίκου Ζαχαριά. «Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Νίκο Ζαχαριά θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελο και την ευγένειά του, το πάθος του για τα μικρά και μεγάλα της ζωής, την αφοσίωση σε στόχους υψηλούς. Θα λείψει σε όλους μας» σημειώνει ο κοσμήτωρ της Σχολής Διοίκησης, Οδυσσέας Γ. Σπηλιόπουλος.

Βιογραφικό
Ο Νίκος Ζαχαριάς μεγάλωσε στην πόλη-νησί του Αιτωλικού του Δήμου Μεσολογγίου και σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του καθηγητή, όπου θήτευσε ως κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες ως πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019).

Διηύθυνε το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας με ερευνητικό αντικείμενο τις χρονολογήσεις με φωταύγεια, τις μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης υαλωδών αντικειμένων, και τη χρήση αναλυτικών και ψηφιακών διατάξεων για τη μελέτη του περιβάλλοντος.

Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, είχε διοργανώσει σημαντικό αριθμό διεθνών συνεδρίων και είχε συμμετάσχει ή συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Στα ενδιαφέροντά του ήταν και η μελέτη της ιστορίας όλων των περιόδων της χώρας και η σύγχρονη διεθνής λογοτεχνία.