Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Τυφλών στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση φιλοξένησε το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποδέχτηκε τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 14/3, λοιπόν, η Γεωργία Παπαδέα και οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Βαγγέλης Τσιλίκας παρουσίασαν μια σειρά δραστηριοτήτων στους μαθητές Β1 και Β3  του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Ειδικότερα, παρουσίασαν στους μαθητές τη διαδικασία της γραφής Braille, βιβλία που είναι γραμμένα με αυτή τη μέθοδο και εφαρμογές στο κινητό που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των τυφλών ατόμων. Επίσης, τους έδειξαν πώς μπορούν να καθοδηγήσουν ένα τυφλό άτομο και πώς να κινηθούν με το λευκό μπαστούνι κλείνοντας τα μάτια τους.

Τέλος, συζήτησαν με τους μαθητές θέματα της καθημερινής ζωής από την κοινότητα των τυφλών, τη σημασία της πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα όρασης τόσο σε πληροφοριακό και παιδευτικό υλικό όσο και σε όλους τους δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Μια αξιοσημείωτη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν οι μαθητές χάρισαν στα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ένα CD. Με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους Ελένης Αγγελοπούλου, είχαν ηχογραφήσει μύθους του Αισώπου, προσφέροντας ένα μοναδικό δώρο που αντανακλά τη δέσμευση των μαθητών και ολόκληρου του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής ενσυναίσθησης και ευθύνης.

«Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα βήμα προς την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της διαφορετικότητας, καθώς και την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των αναγκών των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης. Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας είναι υπερήφανο για τη συμβολή του σε τόσο σημαντικά θέματα και δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την προώθηση της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για τους μαθητές μας. Ένα μάθημα ζωής!» δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Σταματοπούλου, και ευχαρίστησε τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Νοτίου Πελοποννήσου για την παρουσία τους στο σχολείο.