Οι ήπιες κλιματικές συνθήκες αυξάνουν τους χειμερινούς κολυμβητές στην Καλαμάτα

Οι ήπιες κλιματικές συνθήκες αυξάνουν τους χειμερινούς κολυμβητές στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πλέον μια καθημερινή συνήθεια που δύσκολα θα άλλαζαν

Στους λουόμενους της Καλαμάτας που επιλέγουν να συνεχίζουν τα μπάνια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, ενώ είναι αυτοί που δίνουν ένα ξεχωριστό «στίγμα» στην πόλη.

Ωστόσο, με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές, με ηπιότερους χειμώνες πλέον, με κατεξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό ή τον περσινό στην Καλαμάτα, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των χειμερινών λουομένων.

Με αυτή την αφορμή το «Θ» βρέθηκε στην Ανατολική και Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. Συναντώντας αρκετούς ντόπιους που έκαναν μπάνιο στη θάλασσα, μίλησε μαζί τους για την εμπειρία τους και τους λόγους που εξακολουθούν να μην αλλάζουν αυτή την καθημερινή συνήθεια.


Σάββας Ερμίδης

«Ξεκίνησα τα χειμερινά μπάνια πριν από δώδεκα χρόνια. Πήρα αυτή την απόφαση για λόγους άθλησης και υγείας, αφού αλλάζοντας τρόπο ζωής πριν από αρκετά χρόνια, το βάρος μου άρχισε να αυξάνεται. Είδα ότι η κατάσταση ως είχε δεν μπορούσε να συνεχιστεί, κι έτσι τώρα μου δίνεται η δυνατότητα να γυμνάζομαι κολυμπώντας και να περνάω ευχάριστα τα πρωινά», αναφέρει ο κ. Σάββας. Για να συνεχίσει λέγοντας: «Δε με δυσκόλεψε η χαμηλή θερμοκρασία που έχει η θάλασσα το χειμώνα, γιατί έχω καταγωγή από Μακεδονία. Εκεί, ούτως ή άλλως, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, οπότε δεν έχω πρόβλημα.

Πλέον το μπάνιο στη θάλασσα είναι μια συνήθεια που συνεχίζεται χειμώνα-καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, τα οφέλη του χειμερινού μπάνιου στον οργανισμό είναι πολλά, με βασικότερο όλων το ανοσοποιητικό. Αυτό είναι γεγονός, αφού έχω πολλά χρόνια να αρρωστήσω με πυρετούς κ.λπ.».


Έφη

Η κα Έφη κάνει χειμερινά μπάνια για πάνω από τριάντα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια: «Η αφορμή προήλθε από το γεγονός ότι εκείνο το φθινόπωρο και μετέπειτα το χειμώνα συνέχισα τα μπάνια, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει καθημερινή συνήθεια με το πέρασμα των χρόνων. Τα χειμερινά μπάνια είναι εντελώς διαφορετικά από τα καλοκαιρινά, αφού η παραλία είναι πιο ήσυχη, η θάλασσα πολύ πιο καθαρή και όλοι όσοι μαζευόμαστε εδώ τα πρωινά την απολαμβάνουμε. Πολύ περισσότερο φέτος. Μιας και δεν έριξε σχεδόν καθόλου χιόνι, βοήθησε ώστε η θάλασσα να μην κρυώσει αρκετά, συγκριτικά και με άλλες πιο κρύες χρονιές. Έχουμε αρκετούς λόγους όλοι οι ντόπιοι για να συνεχίζουμε κάθε χρόνο τα χειμερινά μπάνια, με κυριότερο όλων να είναι τα αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας».


Ελένη

«Η άφιξή μου στην Καλαμάτα σηματοδότησε το ξεκίνημά μου στα χειμερινά μπάνια, πριν από πέντε χρόνια», εξηγεί η κα Ελένη. Για να προσθέσει: «Παρότι ζούσα παλαιότερα στην Καλαμάτα, εδώ και αρκετά χρόνια είχα φύγει από την πόλη για να ζήσω στην Αμερική. Όμως, η επιστροφή μου στην Ελλάδα, και την Καλαμάτα, ειδικότερα την περίοδο του κορωνοϊού, με έκανε να γνωρίσω ξανά όλες τις ομορφιές του τόπου, και να επιστρέψω πλέον μόνιμα εδώ, παρότι τα παιδιά και τα εγγόνια μου παρέμειναν στην Αμερική. Μου αρέσει τόσο πολύ η θάλασσα και ο ήλιος της περιοχής, που με κέρδισαν τώρα και για πάντα.   

Πλέον το μπάνιο στη θάλασσα έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια. Όλα τα πρωινά επιλέγω να βρίσκομαι στην παραλία, γιατί την αγαπώ πολύ τη θάλασσα, και παρατηρώ ότι με βοηθά σε πολλές πτυχές της υγείας μου».


Έλλη Μήτση

Η κα Έλλη εξηγεί ότι έχει ξεκινήσει να επισκέπτεται την παραλία της Καλαμάτας για μπάνιο το χειμώνα τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια: «Πήρα την απόφαση, γιατί ζώντας στην Καλαμάτα το βρήκα μια ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία τελικά με αποζημίωσε, μιας και είναι μια συνήθεια που μου αρέσει πολύ. Ίσα ίσα που τις μέρες που δεν μπορώ για κάποιον λόγο να έρθω για μπάνιο στη θάλασσα, δε νιώθω καλά!

Μια τέτοια επιλογή έχει πάρα πολλά οφέλη, και σίγουρα αυτά σχετίζονται με το δυνατό ανοσοποιητικό, αφού σίγουρα δεν αρρωσταίνει κανείς εύκολα κάνοντας χειμερινά μπάνια. Έτσι, έχει καθιερωθεί το χειμώνα να κατεβαίνουμε μια φορά ημερησίως για μπάνιο, και το καλοκαίρι αυτό διπλασιάζεται, γιατί προτιμώ να έρχομαι πρωί και απόγευμα λόγω του ακόμα καλύτερου καιρού».


Δυτική παραλία Καλαμάτας

Ελπίδα

Η κα Ελπίδα ξεκίνησε, κατά κύριο λόγο, φέτος πιο εντατικά να πηγαίνει στην παραλία και το χειμώνα, έπειτα από παρότρυνση φίλων της που είναι ήδη για χρόνια χειμερινοί κολυμβητές. «Ξεκίνησα το Δεκέμβρη και μετά όλοι μαζί συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα τα μπάνια εδώ στον Κορδία. Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση, αφού ο καιρός είναι πολύ καλός το μεγαλύτερο διάστημα των ημερών και μας επιτρέπει να ερχόμαστε, ακόμα και σε καθημερινή βάση, για μπάνιο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσα να σκεφτώ για τους οποίους είναι ευνοημένος κάποιος κάνοντας χειμερινά μπάνια, όμως το βασικότερο θεωρώ ότι είναι η ενίσχυση της υγείας, που είναι πολύ βοηθητικός παράγοντας για εμάς.

Ακόμα περισσότερο, τώρα τους χειμερινούς μήνες και πριν πλησιάσουμε το καλοκαίρι, η παραλία είναι πιο ήσυχη και περνάμε καλά όλη η παρέα που μαζευόμαστε πλέον για μπάνιο.

Η επιλογή της Δυτικής Παραλίας έναντι της ανατολικής ήταν αυτόματη, μιας και είναι μακράν πιο κοντά από τα σπίτια μας».


Παναγιώτης Καββαθέας

«Είμαι χειμερινός κολυμβητής τα τελευταία τριάντα χρόνια!», λέει με χαρά ο κ. Παναγιώτης. Και συνεχίζει: «Κατάλαβα ότι η θάλασσα είναι πολύ ωραία για μπάνιο και το χειμώνα, κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω τα μπάνια χειμώνα-καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Πέρα από το βοηθητικό κλίμα και τη θάλασσα που είναι ένας τρόπος να περάσουμε ευχάριστα τα πρωινά μας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το γεγονός ότι το κολύμπι είναι η καλύτερη καθημερινή άσκηση, μιας και την έχουμε όλοι, λίγο-πολύ, ανάγκη. Δεν έχουμε τίποτε άλλο! Μας έχει μείνει μόνο ο ήλιος και η θάλασσα εδώ. Αυτό το αγαθό μάς έχει μείνει από το ελληνικό κράτος, και είμαστε ευτυχείς που έχουμε δίπλα μας την παραλία.

Όσο ανοίγει και ο καιρός, κι αρχίζει να ζεσταίνει περισσότερο, ερχόμαστε στη θάλασσα μαζί με τα εγγόνια μας, προσπαθώντας να περάσουμε ποιοτικό χρόνο δεδομένων των συνθηκών. Η επιλογή της Δυτικής Παραλίας έναντι της ανατολικής ήταν μονόδρομος τα τελευταία χρόνια, αφού μένουμε κοντά στον Κορδία».


Τονωτική ένεση

Η παρουσία των χειμερινών κολυμβητών στις παραλίες της Καλαμάτας μπορεί να έχει ένα ακόμα θετικό. Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εστίαση στην Ανατολική Παραλία, η παρουσία όσων επιλέγουν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα το χειμώνα αποτελεί μια «τονωτική ένεση» για τα καταστήματα: «Το χειμώνα μένουν λιγότερα καταστήματα ανοιχτά στην παραλία της Καλαμάτας, και οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν το χειμώνα μπάνιο είναι κάθε χρόνο και περισσότεροι, για το λόγο ότι δεν υπάρχει χειμώνας τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, μπορούν εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και είναι μια “τονωτική ένεση” για τα καταστήματα της εστίασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Έχει ένα ενδιαφέρον, αφού αρκετοί επιλέγουν να κάνουν το μπάνιο και τις δραστηριότητές τους στον αιγιαλό χωρίς απαραίτητα να κάθονται σε καταστήματα. Παρ’ όλα αυτά με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότερο το χειμώνα ο αιγιαλός είναι πιο ζωντανός. Φέτος, μιας και συμπληρώνουμε είκοσι χρόνια δραστηριοποίησής μας εδώ στην παραλία της Καλαμάτας, παρατηρούμε ότι αυτή η τάση κερδίζει έδαφος, αλλά θεωρώ ότι αυτό σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες».

Της Χριστίνας Μανδρώνη