Στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο το 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας

Στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο το 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας

Ως ένα από τα σχολεία που αναγορεύθηκαν κατά το σχολικό έτος 2022-23 πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα πρώτο σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος European Parliament Ambassadors School Programme (EPAS), το 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας πήρε μέρος στις 21 του μήνα στη συνάντηση Euroscola στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην οποία συμμετείχαν ομάδες με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

H συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην ισότητα των ευκαιριών στην Ευρώπη, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Στη διάρκεια του α΄ μέρους της ημερίδας κι αφού προηγήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου του Ε.Κ., Roberta Metsola, οι συμμετέχοντες/ουσες από τα έδρανα του κοινοβουλίου έθεσαν ερωτήσεις, παρουσίασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους πάνω σε διάφορα θέματα και πήραν μέρος σε ψηφοφορίες. Ειδικότερα ζητήματα, όπως εργασιακή ισότητα, προστασία της μητρότητας, ενδοοικογενειακή βία, αναπτύχθηκαν από το γραμματέα της αρμόδιας επιτροπής, Henry Alex Wasung.

Στη συνέχεια ζητήματα σχετικά με περιβαλλοντικές εργασιακές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής αναπτύχθηκαν από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Pedro Silva Pereira.

Κατά το β΄ μέρος ακολούθησε η διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με εισηγήσεις, αντιπροτάσεις και ηλεκτρονική ψηφοφορία άρθρων, σχετιζόμενων με το θέμα της ημέρας, όπου συμμετείχαν αποκλειστικά και μόνο οι μαθητές/τριες.

Οι δε μαθητές και οι μαθήτριες του καλαματιανού σχολείου συμμετείχαν ενεργά, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν. Παράλληλα με τη δεύτερη ενότητα, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε συναντήσεις γνωριμίας.

Κι όπως σημειώνεται σχετικά από το σχολείο: «Αναντίλεκτα, η ημερίδα βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν εμείς, οι πολίτες, απέχουμε από τα κοινά και το δημόσιο βίο και λόγο. Η δε παρουσία των μαθητών και των μαθητριών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον τους.

Η συμμετοχή μας στην ημερίδα ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Επιστρέψαμε πλουσιότεροι/ες σε γνώσεις για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και χαρούμενοι/ες που ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».