Υβριδική τεχνολογία: Τι είναι και με ποιο τρόπο εξυπηρετεί την οδήγηση

Υβριδική τεχνολογία: Τι είναι και με ποιο τρόπο εξυπηρετεί την οδήγηση

Είναι γεγονός ότι στη μάχη που δόθηκε ανάμεσα στα βενζινοκίνητα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για το μέλλον της αυτοβιομηχανίας, απόλυτοι νικητές κρίθηκαν τα ηλεκτρικά, καθώς τα οφέλη που προσφέρουν είναι ποικίλα. Η ηλεκτροκίνηση λοιπόν αναμένεται να κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον σε όλες τις μετακινήσεις, ενώ έχει αρχίσει ήδη να κάνει τα δειλά της βήματα στη ζωή μας και να αλλάζει τον τρόπο που κινούμαστε.

Η μετάβαση όμως από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτροκίνητα απαιτεί χρόνο και το κενό έρχεται να καλύψει η υβριδική τεχνολογία, ως το ιδανικό ενδιάμεσο στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, τα υβριδικά αυτοκίνητα συνδυάζουν και τους δύο τεχνολογικούς κόσμους και έχουν ως σκοπό να εκμεταλλευτούν τα καλά στοιχεία του καθενός.

Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούν έναν παραδοσιακό κινητήρα καύσης και τον ενισχύουν με έναν ηλεκτροκινητήρα. Επιπλέον, περιλαμβάνουν και δύο μπαταρίες, μία υβριδική που δίνει ενέργεια στον ηλεκτρικό κινητήρα και μία παραδοσιακή. Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο του υβριδικού αυτοκινήτου, διαφοροποιούνται και κάποιες από τις λειτουργίες τους. Πιο συγκεκριμένα:

❖     Micro Hybrid

Το μικρο – υβριδικό όχημα περιλαμβάνει συστήματα Start/Stop (απενεργοποίηση κινητήρα κατά την ακινητοποίηση κ.α.), και αν και η λογική τους συγχέεται με αυτή των υβριδικών, δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες.

❖     Mild Hybrid (MHEV)

Σε αυτού του τύπου τα υβριδικά, η μπαταρία και το μοτέρ, ναι μεν βοηθούν τον κινητήρα, αλλά υπολείπονται σε ισχύ και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζονται ως μερικώς υβριδικά αυτοκίνητα.

❖     Hybrid (HEV)

Η πιο δημοφιλή κατηγορία είναι τα υβριδικά οχήματα. Αν και ο όρος είναι κάπως γενικός, ξεχωρίζουν από τα δύο προηγούμενα, καθώς προσφέρουν παραπάνω δυνατότητες και τα βρίσκουμε σε υψηλότερο κόστος. Στην περίπτωση λοιπόν που επιθυμείτε να ανακαλύψετε την υβριδική τεχνολογία, σας προτείνουμε να δείτε αρχικά κάποιες εναλλακτικές, όπως είναι για παράδειγμα η ενοικίαση του Mazda 2 με leasing ή κάποιου άλλου μοντέλου. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε το αυτοκίνητο και θα αποφασίσετε ανενόχλητοι αν σας ταιριάζει.

❖     Plug-in Hybrid (PHEV)

Ο τελευταίο τύπος περιλαμβάνει τα υβριδικά αυτοκίνητα εξωτερικής φόρτισης και όπως δηλώνει και το όνομά τους, απαιτείται εξωτερική παροχή φόρτισης. Τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να κινηθούν ηλεκτρικά για περίπου 32-64 χλμ (ανάλογα το μοντέλο) και στη συνέχεια “καίνε” το καύσιμο του κινητήρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υβριδικής τεχνολογίας
Αφού λοιπόν πήρατε μία πρώτη ιδέα για την υβριδική τεχνολογία και τους τύπους των υβριδικών αυτοκινήτων, τι θα λέγατε να αναλύσουμε και τα αναμφισβήτητα οφέλη που αυτή προσφέρει; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Οικονομία καυσίμου
Ένα από τα πρώτα θετικά της χρήσης των υβριδικών αυτοκινήτων είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Αυτού του τύπου τα οχήματα, όπως είδαμε και παραπάνω, συνδυάζουν δύο κινητήρες, και ειδικά μέσα στις πόλεις που οι ταχύτητες είναι χαμηλές, πολλές φορές χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας και συνεπώς εξοικονομείται σημαντική ενέργεια και καύσιμα.

Λιγότεροι ρύποι
Η ύπαρξη του ηλεκτρικού κινητήρα μειώνει αποτελεσματικά την εκπομπή βλαβερών ρύπων και είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του υβριδικού αυτοκινήτου σε συνθήκες κίνησης. Όταν λοιπόν οι δρόμοι είναι υπερφορτωμένοι και τα οχήματα κινούνται σημειωτόν, η υβριδική τεχνολογία αντιλαμβάνεται τις χαμηλές ταχύτητες και χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα. Το ίδιο συμβαίνει και στις ακινητοποιήσεις του αυτοκινήτου στο φανάρι και φυσικά αυτό μεταφράζεται με μηδενικούς ρύπους.

Φορολογικές ευκολίες
Το κράτος προσφέρει κάποια φορολογικά κίνητρα που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση για την απόκτηση υβριδικού αυτοκινήτου. Πιο αναλυτικά, ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν 50-75% έκπτωση επί του τέλους ταξινόμησης.

Άνετη οδήγηση
Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσφέρουν άνετη και πολλές φορές ήσυχη οδήγηση. Αυτό οφείλεται στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου και μάλιστα η εναλλαγή από τον ηλεκτρικό στον βενζινοκινητήρα γίνεται τόσο ομαλά, που είναι αδύνατο να να την αντιληφθεί ο οδηγός.

Εν κατακλείδι, η υβριδική τεχνολογία έχει κάνει μια δυναμική εμφάνιση και τα οφέλη της είναι πολλά και καθημερινά. Η αυτοκινητοβιομηχανία βέβαια έχει να μας προσφέρει τρομερές ανακαλύψεις στο μέλλον. Μένει μόνο να τις χρησιμοποιούμε με γνώμονα πάντα το κοινό καλό!