17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης: Την Κυριακή «η καρδιά του δρομικού κινήματος χτυπά» στη Μεσσήνη

17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης: Την Κυριακή «η καρδιά του δρομικού  κινήματος χτυπά» στη Μεσσήνη

Για 17η φορά θα διεξαχθεί φέτος ο Μαραθώνιος Μεσσήνης, ένας αγώνας-γιορτή για την πόλη, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και αρκετοί αθλητές να τον επιλέγουν- και- λόγω της επίπεδης διαδρομής του.

Ο αγώνας, που διοργανώνεται από το Δήμο Μεσσήνης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αθλουμένων Μεσσήνης (Σ.Α.Μ.) και την αιγίδα της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ενώ οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, οι διοργανωτές μίλησαν για την αξία του αγώνα στην πόλη της Μεσσήνης, ενώ έκαναν γνωστό ότι φέτος αναμένεται ρεκόρ συμμετοχών, μιας και αυτές θα πλησιάσουν τις 300, ενώ σε όλα τα αγωνίσματα τις 900.

Ο οικοδεσπότης του αγώνα, Γιώργος Αθανασόπουλος, μίλησε για ένα «πολύ σπουδαίο αγώνα που έχει αγαπηθεί από τους φίλους του αθλητισμού και, κυρίως, αυτούς του μαραθωνίου δρόμου», κάτι που φαίνεται και από τις φετινές συμμετοχές, όπως είπε, που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Κατά το δήμαρχο Μεσσήνη, δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο αγώνα ως ένα αθλητικό γεγονός, αλλά δίνεται στο Δήμο η ευκαιρία να προβληθεί ευρύτερα, αφού αναμένονται στην πόλη εκατοντάδες κόσμου.

Έτσι, πριν από τον αγώνα, αλλά και μετά, διοργανώνεται έκθεση τοπικών προϊόντων, όπου θα συμμετέχουν 15 επιχειρηματίες από την περιοχή, με το Δήμο να δείχνει ξεκάθαρα ότι επενδύει στο συγκεκριμένο αγώνα και γενικότερα στον αθλητικό τουρισμό.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε όσους βοηθούν για να πραγματοποιηθεί ο φετινός μαραθώνιος.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε τον αγώνα ιστορικό, καθώς συνδυάζει και την τουριστική προβολή του τόπου. Έτσι η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον στηρίζει, με στόχο να συνεχίζεται διευρυνόμενος και με άλλες δράσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χαράλαμπος Μακρής, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή, όπως χαρακτήρισε τον αγώνα, η οποία ξεκινά αύριο στο Δημαρχείο Μεσσήνης, όπου θα υπάρχει τεχνική ενημέρωση και pastra party. Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο είτε να συμμετάσχει είτε να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθλουμένων Μεσσήνης, Γιάννης Πουλάκος, προέβλεψε ότι ο φετινός μαραθώνιος θα είναι ο καλύτερος από άποψη συμμετοχών, όπως και στα παράλληλα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν.

Μιλώντας για το πρόγραμμα των αγώνων, είπε ότι στις 6.00 το πρωί θα ξεκινήσει το δυναμικό βάδην μαραθωνίου, στις 7.00 θα αρχίσει ο μαραθώνιος δρόμος, στις 9.30 ο αγώνας των 10 χλμ., στις 11.30 ο αγώνας των 3 χλμ. και στις 12 ο αγώνας των 1.000 μέτρων, στον οποίον μπορούν να συμμετάσχουν μόνο παιδιά κάτω των 12 ετών.

Έκανε ακόμα γνωστό ότι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή μπορούν αύριο να παραλάβουν το νούμερό τους από τις 9.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ενώ όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να το κάνουν στο παραπάνω σημείο.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι και την ημέρα των αγώνων θα γίνονται εγγραφές, μια ώρα πριν αυτοί ξεκινήσουν, στη γραμματεία που θα βρίσκεται στην πλατεία της Μεσσήνης, ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί ο 17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο τεχνικός σύμβουλος του αγώνα, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, που ανέφερε ότι «φέτος έχουμε τη 17η έκδοση του Μαραθωνίου Μεσσήνης, αντί για τη 21η, μιας και ο συγκεκριμένος αγώνας ξεκίνησε το 2004, αλλά για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε τέσσερις φορές».

Ο κ. Ζαχαρόγιαννης έκανε γνωστό ότι ο Μαραθώνιος Μεσσήνης είναι ο πιο αρχαίος στην Ελλάδα, μετά την κλασική διαδρομή της Αθήνας. Έτσι, η Μεσσήνη «κοιτάζει στα μάτια» άλλες μεγάλες πόλεις, όπου επίσης πραγματοποιούνται τέτοιοι αγώνες, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάποιων εταιρειών να είναι πολύτιμη όλα αυτά τα χρόνια.

Σκοπός του αγώνα, σχολίασε ακόμη, είναι να βοηθήσει και την τοπική κοινωνία, αλλά και να μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα ότι η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής και τη μακροζωία.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση