Χωρίς δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ο Δήμος Καλαμάτας

Χωρίς δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ο Δήμος Καλαμάτας

Είναι πλέον αποδεκτό απ’ όλους και καταγράφεται ως αποτέλεσμα όλων των ερευνών, ότι η μεγάλη οικονομική, αλλά και η υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει κατά πολύ τις ανάγκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας.

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασική παράμετρο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη συγκρότηση οργανωμένων δομών κοινωνικού περιεχομένου. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παροχές και δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πόροι που διατίθενται από το Δήμο Καλαμάτας είναι πολύ λίγοι και αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αφού σημαντικό για το προφίλ ενός Δήμου, που αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας, είναι να έχει κοινωνικό πρόσημο και όχι απλά να διαχειρίζεται τους πόρους που διαθέτει για την υλοποίηση τεχνικών έργων.

Κατά την άποψή μου, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Πρόνοιας, τα οποία φυσικά πάντα πρέπει να συνοδεύονται από τον όρο Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας έξω από αστυνομικό τμήμα, έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναγκαιότητα δημιουργίας δομών φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας, καθώς και των παιδιών τους, στο Δήμο Καλαμάτας και όχι απλά συμβουλευτικής υποστήριξης.

Στις γυναίκες αυτές θα πρέπει να προσφέρεται από το Δήμο ασφαλής διαμονή για τις ίδιες και τα παιδιά τους, στέγη, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, με στόχο την αυτονομία τους. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες των δομών θα πρέπει να μεριμνούν για την απασχόλησή τους, την εκπαίδευση των παιδιών και για οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί που θα τους δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας.

Δε θα πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, όπως συνέβη με την αποτυχία υλοποίησης των έργων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ), που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι 31/12/2023 και, δυστυχώς, απεντάχθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020).

Πλέον αναμένουμε το αν θα ολοκληρωθούν, ίσως μέχρι το 2025, αφήνοντας μέχρι τότε φυσικά τις συγκεκριμένες αυτές ευάλωτες ομάδες στο έλεός τους.

Οφείλουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, πέραν της μεταφοράς των έργων της προηγούμενης περιόδου, να εντάξουμε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΚΤ, η υλοποίηση των οποίων θα είναι σε όφελος των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Του Σπύρου Χανδρινού
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας