Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Σφοδρή επίθεση Λεβεντάκη σε κυβέρνηση και Αστυνομία

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Σφοδρή επίθεση Λεβεντάκη σε κυβέρνηση και Αστυνομία

«Κόντρες» για καταργήσεις Πρωτοδικείου & Ειρηνοδικείων

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ελληνικής Αστυνομίας εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας μάλιστα σε υψηλούς τόνους ότι «μεθαύριο είναι οι ευρωεκλογές, δώστε τους το μήνυμα. Δώστε τους να καταλάβουν, να σηκωθούν να φύγουν…».
«Κόντρες» σημειώθηκαν μεταξύ του κ. Λεβεντάκη και της Χάιδως Παναγιωτοπούλου και του Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση για τις καταργήσεις του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και των Ειρηνοδικείων Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που προ ημερών τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, αλλά και για την αδράνεια και αφωνία της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, που ούτε καν απόφαση και ψήφισμα έγραψαν ύστερα από τη διάρκειας 3,5 ωρών συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 22 Ιανουαρίου με μοναδικό θέμα την επαπειλούμενη κατάργηση των τριών δικαστικών σχηματισμών στην Τριφυλία.

Γιώργος Λεβεντάκης
Προ ημερήσιας διάταξης ο κ. Λεβεντάκης ενημέρωσε «για αυτά που συμβαίνουν καθημερινά. Για το καλώδιο, για τις μπαταρίες, για τα καύσιμα που μας έκλεψαν, για την ελλιπή αστυνόμευση και γενικότερα την αδιαφορία της Αστυνομίας, όχι των αστυνομικών, του κράτους εξ ολοκλήρου και της κυβερνήσεως, την απαξίωση την οποία νιώθουμε και την εγκατάλειψη…
[…] Θα κάνουμε και διαβήματα μέχρι τον υπουργό, θα κατέβουν και κανάλια, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τις διαστάσεις που πρέπει να πάρουν. Δεν μπορεί να λένε “όλα ωραία και προχωράμε και πάμε στην Ευρώπη” κι από την άλλη να μην υπάρχει συνεργασία Αστυνομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να μη γνωρίζουμε ούτε τη δύναμη του αστυνομικού τμήματος που υποτίθεται ότι είναι πολυδύναμο στην Κυπαρισσία. Να μην ξέρουμε κάθε εβδομάδα ποιον έχουμε διοικητή. Δε φταίνε σε τίποτα οι πολίτες να τους κλέβουν τα πράγματα.
[…] Ανοίγουν σπίτια καθημερινά. Έχουμε προβλήματα. Ο κόσμος έχει απογοητευθεί».
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Να τον κλείσουμε το Δήμο, μια εβδομάδα, όχι μόνο εμείς, και οι άλλοι, να δεις πού θα πάνε…», προσθέτοντας: «Δώσανε όλα τα λεφτά στην Περιφέρεια κι έρχεται ο περιφερειάρχης και λέει “θα το πάρει το λιμάνι της Μαράθου η θάλασσα. Δεν έχουμε άλλα χρήματα”»…

Χάιδω Παναγιωτοπούλου
Παίρνοντας το λόγο η κα Παναγιωτοπούλου απάντησε: «Καλά είναι αυτά που λέτε, αλλά για τη Βουλή. Μιας και έχετε όλη αυτή την επαναστατική διάθεση, θα σας συνδράμω να την εκφράσετε για την κατάργηση του Πρωτοδικείου. Το μάθατε το νομοσχέδιο, το είδατε πώς κατατίθεται, αφαιρούνται περιοχές, το Δώριο, η Φιγαλεία, η Χώρα. Να καλέσετε φορείς και κανάλια να εκδηλωθεί μια αντίδραση της κοινωνίας…
[…] Ως Δήμος σκύψατε το κεφάλι και δεν έχετε προβεί σε κανένα δραστικό μέτρο…
[…] Σας καλώ και σας ζητώ να καλέσετε συλλόγους και κανάλια να γίνει μια σοβαρή διαμαρτυρία…». Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης είπε μεταξύ άλλων: «Δε μας λαμβάνουν υπ’ όψιν, όπως δε μας έλαβαν και με την Αστυνομία. Βλέπετε, κι αυτή που υπάρχει αδιαφορεί. Εσείς δεν μπορείτε να πείτε. Εγώ έχω την παρρησία και τη λεβεντιά, βγαίνω και τους τα χώνω. Έχω 20 δικαστήρια. Είπα ότι οι αστυνομικοί λουφάρουν και μου ’χουν κάνει δικαστήριο. Είπα ψέματα; Είπα εγώ φωναχτά αυτά που φοβούνται να πουν κάποιοι σιωπηρά. Και τα λένε μεταξύ τους. Είπα ότι είναι ανύπαρκτη η Αστυνομία, είπα ότι δεν έχουμε διοικητή, είπα, είπα, είπα… Τα λέω και στην κυβέρνηση και αν θέλετε, μεθαύριο είναι οι ευρωεκλογές, δώστε τους το μήνυμα. Δώστε τους να καταλάβουν, να σηκωθούν να φύγουν…».
Η κα Παναγιωτοπούλου επέμεινε στο θέμα και ο κ. Λεβεντάκης απάντησε: «Να πάρετε αποφάσεις (σ.σ. ο Δικηγορικός Σύλλογος) κι εμείς ακολουθούμε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Να βγάλει και να ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος από το Δήμο να συμπαρασταθεί, ναι. Και ελάτε να μου πείτε εσείς πόσοι θα έρθουν. Βλέπετε, ο κόσμος δε σηκώνεται από τον καναπέ».
Ακολούθως η κα Παναγιωτοπούλου ρώτησε με ποιους έκανε επαφές και συναντήθηκε για το θέμα, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά: «Δέκα φορές έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου». Σε ερώτηση της ίδιας εάν πήγε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απάντησε: «Να κάνεις τι; Έχεις υπουργείο Δικαιοσύνης; Έχεις νοσοκομείο; Έχεις γιατρούς; Έχεις τίποτα;».
Τότε η κα Παναγιωτοπούλου του απάντησε: «Ε, να πάμε να φύγουμε, να παραιτηθούμε, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», με εκείνον να σχολιάζει: «Στο λόγο της τιμής μου, αν θέλετε να παραιτηθούμε, πρώτος, πρώτος. Είμαι αγανακτισμένος και τα λέω, κι αυτά που λέω έχουν κόστος. Ξέρω και τι μπορεί να μου συμβεί, αλλά είναι η αλήθεια». Επίσης, παρατήρησε ότι έχουν απαξιώσει (σ.σ. η κυβέρνηση Μητσοτάκη) τα πάντα και τους πάντες.
«Εμείς λέμε ότι αδρανείτε στο θέμα το συγκεκριμένο» του είπε η κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Λεβεντάκη μεταξύ άλλων να λέει: «Τι να κάνουμε; Δηλαδή, να σας πω κάτι, το μόνο που μένει είναι φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Τίποτε άλλο».

Άκης Κατρίτσης
Παίρνοντας το λόγο ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης σχολίασε τον «καταγγελτικό λόγο και επί παντός επιστητού» του κ. Λεβεντάκη, ενώ κάπου εκεί παρενέβησαν ο πρόεδρος και ιδίως ο κ. Λεβεντάκης, επιτιθέμενος στον κ. Κατρίτση που αντέδρασε γιατί δεν τον άφηναν να μιλήσει, ενώ αντέδρασαν και δημότες από το ακροατήριο, λέγοντας πως «αυτό είναι μπούλινγκ» και ζητώντας να αφήσουν να μιλήσει ο κ. Κατρίτσης.
Συνεχίζοντας ο κ. Κατρίτσης απευθύνθηκε στον κ. Μπακούρο, λέγοντάς του ότι κάποτε του έκανε παρατήρηση για το χαρακτηρισμό προεκλογικά «χούντα», τονίζοντας πως «τη νοοτροπία εδώ μέσα, τον τρόπο διοικήσεως, αυτά εννοούσα», ενώ σημειώθηκε «κόντρα» με τον κ. Λεβεντάκη που δεν τον άφηνε να μιλήσει.
«Δεν μπορεί να έχουμε δήμαρχο – φωτογράφο, που να φωτογραφίζει τα προβλήματα, να μας παρουσιάζει τα θέματα χωρίς ατζέντα», είπε ο κ. Κατρίτσης και τόνισε: «Ήρθαμε εδώ επί τρεισήμισι ώρες στις 22 Ιανουαρίου με μοναδικό θέμα το Πρωτοδικείο και τα Ειρηνοδικεία. Κουβεντιάσαμε, συμφωνήσαμε και ό,τι ψηφίσαμε δεν ανέβηκε στη Δι@υγεια. Δεν πήρε καμία διάσταση το θέμα. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναρτώνται. Δεν έχει ανέβει απόφαση…».
Εκεί του επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις προσωπικού επιπέδου ο κ. Λεβεντάκης, με τον κ. Κατρίτση να του απαντά και τους δημότες από το ακροατήριο να αποδοκιμάζουν το δήμαρχο και τον πρόεδρο να διακόπτει τη συνεδρίαση.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ. Κατρίτσης σχολίασε ότι έχει ανοίξει ηλεκτρονική διαβούλευση και πρέπει να αποφασίσουν να παρέμβουν, σημειώνοντας ότι σε όλη την Ελλάδα γίνεται χαμός και «η μόνη αφωνία είναι στο Δήμο Τριφυλίας», συμπληρώνοντας ότι αλλάζει ο δικαστικός χάρτης κι αυτό είναι μείζον θέμα.
Τέλος, η κυρία Κατερίνα Τσιγκάνου τόνισε πως πρέπει να βγει ένα ψήφισμα – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δικαστήρια στην Τριφυλία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου