Εγκαταλελειμμένη θεωρούν την περιοχή τους οι κάτοικοι των Γιαννιτσανίκων

Εγκαταλελειμμένη θεωρούν την περιοχή  τους οι κάτοικοι των Γιαννιτσανίκων

Χωρίς διαβάσεις πεζών, όρια ταχύτητας και πεζοδρόμια

Τη μονοδρόμηση της Αναπαύσεως στην περιοχή των Γιαννιτσανίκων συζητά  τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Επιτροπή και εν συνεχεία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Πρόκειται για αίτημα που από το 2018 έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας συγκεντρώσει πολλές φορές υπογραφές.

Η οδός Αναπαύσεως συνορεύει με την απόληξη του περιμετρικού δρόμου στην οδό Λακωνικής, ενώ συνδέει την εκκλησία των Γιαννιτσανίκων με το κοιμητήριο της περιοχής, αλλά κόπηκε στη μέση όταν κατασκευάσθηκε ο περιμετρικός. Από τότε ένα πολύ μικρό και δύσκολο δρομάκι, που είναι ο συγκεκριμένος, έχει δεχτεί πολύ μεγάλο όγκο κυκλοφορίας, με τους κατοίκους να έχουν αγανακτήσει από τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά και όλες τις ώρες οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, καθώς θεωρούν ότι τα Γιαννιτσάνικα ως περιοχή έχουν εγκαταλειφθεί. Ακόμα και απλές διαβάσεις στην οδό Λακωνικής, δεν υπάρχουν.

Η οδός Αναπαύσεως στο σημείο που κόβεται από τον περιμετρικό της Καλαμάτας, με μοναδικό προειδοποιητικό ένα απλό «στοπ»

Οδός Αναπαύσεως

Από το 2018 οι κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν υπογραφές και άρχισαν εγγράφως να ζητούν από τους αρμόδιους φορείς, Δήμο και Τροχαία Καλαμάτας, την επίλυση ζητημάτων που ταλαιπωρούν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Από τα βασικά τους ζητήματα ήταν η οδός Αναπαύσεως, η λύση για την οποία φαίνεται πως δρομολογείται. Η μονοδρόμηση επρόκειτο να συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Δημοτική Επιτροπή κι έτσι η λήψη απόφασης μετατέθηκε για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο δρόμος πλέον θα έχει μία κατεύθυνση και θα είναι η άνοδος από Λακωνικής προς τον περιμετρικό. Στην ουσία, ο δρόμος έχει κοπεί στα δύο από τον περιμετρικό, παρότι, όπως προαναφέραμε, συνδέει την εκκλησία με το κοιμητήριο, με αποτέλεσμα οι εξόδιες ακολουθίες να πρέπει να διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο για να φτάσουν στο νεκροταφείο!

Στενό και επικίνδυνο δρομάκι η Αναπαύσεως, όπου καθημερινά διέρχονται ακόμα και 400 οχήματα κάθε μεγέθους

Η Αναπαύσεως είναι ένας δρόμος στενός, με σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια, και μία απολύτως τυφλή στροφή. Είναι ο μόνος δρόμος που βγαίνει στον περιμετρικό χωρίς κόμβο και φανάρια.

Πριν από τον περιμετρικό, ο δρόμος εξυπηρετούσε έναν μικρό αριθμό κατοίκων της περιοχής, αλλά μετά την κατασκευή του κατέληξε σε προέκταση του μεγάλου δρόμου, με πολλά οχήματα (μικρά και μεγάλα) να επιλέγουν το μικρό αυτό δρομάκι για την είσοδο ή την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο. Κάποια, μάλιστα, αναπτύσσουν και σημαντικές ταχύτητες, προκαλώντας φόβο, αλλά και ατυχήματα, και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι καθημερινά διέρχονται πλέον περί τα 400 οχήματα. Με τη μονοδρόμηση ελπίζουν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Λάστιχα από μεγάλα οχήματα που ανέβηκαν τα πεζοδρόμια και σχεδόν τις μάντρες, «έγραψαν» στους τοίχους, στην προσπάθειά τους να ξακρίσουν, όταν συναντήθηκαν με άλλο όχημα στην οδό Αναπαύσεως

Χωρίς διαβάσεις, όρια ταχύτητας…

Ωστόσο, οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν εντοπίσει κι άλλα προβλήματα. Ένα από όσα μας ανέφεραν, είναι η έλλειψη διαβάσεων πεζών. Όπως εξήγησαν, ακόμα και πριν από το ύψος του πρώην στρατοπέδου, έως και την απόληξή της στον περιμετρικό, η οδός Λακωνικής δεν έχει διαβάσεις πεζών.

Στην οδό Λακωνικής επίσης δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. «Πεζοδρόμια αξιοπρεπή και συνεχόμενα, όπου ένας άνθρωπος να μπορεί περπατήσει μία απόσταση άνω των 10 μέτρων χωρίς να χρειάζεται να πατήσει στο οδόστρωμα, να αποφύγει σκαλοπάτια, παράνομες κατασκευές, κάδους απορριμμάτων, κολώνες, ταμπέλες, αυτοκίνητα σταθμευμένα κ.λπ.», μας επισήμαναν κάτοικοι και πρόσθεσαν: «Πρέπει να δοθεί χώρος στον κόσμο να μετακινηθεί χωρίς αυτοκίνητο. Πρέπει να δοθούν στους πεζούς όλα όσα προβλέπονται από το πολεοδομικό σχέδιο. Για κανέναν λόγο να μην επιτρέπεται αυτοκίνητα σταθμευμένα σε πεζοδρόμια. Υπάρχουν άνθρωποι (ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, παιδιά, γυναίκες με καροτσάκια) που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να διανύσουν έστω 5 μέτρα επί του οδοστρώματος για να προσπεράσουν ένα σταθμευμένο όχημα».

Το επάνω μέρος της Αναπαύσεως οδηγεί στο νεκροταφείο της περιοχής, το οποίο καθημερινά δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Όποιος όμως θέλει να φτάσει ή να φύγει από εκεί, πρέπει να διασχίσει τον περιμετρικό κάθετα

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι στην οδό Λακωνικής δεν υπάρχει σήμανση για όριο ταχύτητας. Υπάρχουν μόνο κάποιες παλιές ταμπέλες. Άλλες γράφουν όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα και άλλες 40 χλμ./ώρα. Οι κάτοικοι ζητούν να μπει σήμανση με τα όρια ταχύτητας στην οδό Λακωνικής και ένας φωτεινός πίνακας που θα ενημερώνει τους οδηγούς για την ταχύτητά τους.

Ποδηλατόδρομος

Καθημερινά, πολλοί μαθητές που ζουν σχετικά κοντά στα σχολεία της περιοχής (Δημοτικό και Γυμνάσιο/Λύκειο), ενώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν πεζή ή με ποδήλατα, μεταφέρονται με αυτοκίνητα. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι γονείς, δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών, όρια ταχύτητας, ασφαλή πεζοδρόμια ή ένας ασφαλής ποδηλατόδρομος, ώστε να νιώσουν ότι τα παιδιά τους με ασφάλεια θα πάνε στο σχολείο τους πεζή ή με ποδήλατα.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, καθώς οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν επίσης να τα πάνε στο σχολείο με αυτοκίνητο, ακόμα κι αν η απόσταση είναι μικρή, διότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

Οδός Λακωνικής, στο ύψος της εκκλησίας. Ούτε διαβάσεις πεζών ούτε σήμανση για όρια ταχύτητας

Αυτό που θα ήθελαν οι κάτοικοι (αλλά πλέον είναι αδύνατον) είναι αρχικά η επανένωση της οδού Αναπαύσεως. «Είναι πολύ άσχημο μία οδός με τόση συμβολική και συναισθηματική αξία να έχει κοπεί στα δύο από έναν αυτοκινητόδρομο και να μην μπορεί κάποιος να “αναπαυθεί” χωρίς να κινδυνεύουν αυτοί που τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία. Και είναι άσχημο, επίσης, η πομπή μιας κηδείας να βασίζεται στην καλή θέληση των οδηγών για να διασχίσει έναν αυτοκινητόδρομο», μας είπαν κάτοικοι.

Επίσης, θα ήθελαν να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος και καλά σχεδιασμένος ποδηλατόδρομος κατά μήκος της οδού Λακωνικής ή κατά μήκος της οδού Παπαφλέσσα, που θα έδινε το δικαίωμα σε περίπου 50 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή να κινούνται καθημερινά με το ποδήλατό τους προς και από το Γυμνάσιο/Λύκειο. Αυτό ταυτόχρονα θα σήμαινε και πενήντα λιγότερα αυτοκίνητα που καθημερινά μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.

Οδός Λακωνικής, στο ύψος της οδού Αύρας. Καμία διάβαση πεζών, αν και στην περιοχή λειτουργούν ΚΔΑΠ και παιδικοί σταθμοί, ενώ σε μια παλιά ξεθωριασμένη ταμπέλα αναγράφεται ότι το όριο ταχύτητας είναι 40 χλμ.

Άλλο θέμα που θέτουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η μείωση ταχυτήτων στην οδό Παπαφλέσσα: «Η ταχύτητα πρέπει να επιβραδυνθεί με κάθε τρόπο, ώστε τα οχήματα να αναγκάζονται να περνούν από την οδό Παπαφλέσσα όπως αρμόζει σε κατοικημένη περιοχή. Ειδάλλως, με όλα τα αυτοκίνητα που διασχίζουν το δρόμο αυτό κάθετα, από τη μία άκρη της Αναπαύσεως στην άλλη, ανάμεσα σε οχήματα που κινούνται με 100 χλμ/ώρα, θα γίνουμε σύντομα μάρτυρες πολύ άσχημου τροχαίου δυστυχήματος».

Επιπλέον, ζητούν τακτικούς ελέγχους από την Τροχαία για την ταχύτητα των οχημάτων επί της οδού Παπαφλέσσα, όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 χλμ./ώρα.

Τέλος, αυτό που τους έχει δυσανασχετήσει είναι ότι δύο φορές τα τελευταία έξι χρόνια έχουν συντάξει επιστολές με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή των Γιαννιτσανίκων, έχουν συλλέξει υπογραφές και τα έχουν στείλει στο Δήμο, αλλά ποτέ κανείς, όπως λένε, δεν μπήκε στον κόπο να τους απαντήσει.

Της Βίκυς Βετουλάκη