Επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας Μάνης

Επέκταση του αρχαιολογικού  χώρου της Καστάνιας Μάνης

Για να συμπεριληφθεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου

Σε ανα-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας του Δήμου Δυτικής Μάνης προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, όπου πάρθηκε ομόφωνα θετική απόφαση.

Να σημειωθεί πως ο Άγιος Γεώργιος είναι η εκκλησία που υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του χωριού και χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Επέκταση των ορίων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για διόρθωση – επέκταση των αρχικών προτεινόμενων ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας.  Ειδικότερα, ο οικισμός της Καστάνιας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και οριοθετήθηκε προσωρινώς δυνάμει του ΦΕΚ 12/ΑΑΠ/20.01.2009.

Από την πλευρά της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Ε.Φ.Α.) προωθεί την ανα-οριοθέτηση/ οριστική οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτόν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου (13ου- 14ου αιώνα) με τα κατάλοιπα κτισμάτων περιμετρικά, καθώς και η περιοχή νοτίως του οικισμού, στην οποία, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, περιλαμβάνονται αλώνια τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατασκευές της υπαίθρου. 

Θετική γνωμοδότηση

Γι’ αυτό χρειάσθηκε και η σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δε Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης πρόσφατα γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την προτεινόμενη ανα-οριοθέτηση, τονίζοντας ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής είναι πάντα προς το καλύτερο.

Στο ορεινό χωριό της Καστάνιας υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός σωζόμενων βυζαντινών εκκλησιών (10 συνολικά) με αγιογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας, ενώ είναι ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Η σπουδαιότερη και η παλαιότερη εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Πέτρος, ενώ ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στην είσοδο. Ο μεγαλύτερος ναός του οικισμού είναι η Κοίμηση, στο μέσο της κεντρικής πλατείας, που χτίσθηκε το 13ο αιώνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη