Καλαμάτα: Οι αναπλάσεις δεν αγαπούν το πράσινο…

Καλαμάτα: Οι αναπλάσεις δεν αγαπούν το πράσινο…

Μπορεί στο Δήμο Καλαμάτας να περηφανεύονται συνεχώς για μια κλιματική ουδέτερη πόλη, με πράσινο και άλλα παρόμοια, όμως, δυστυχώς, το αποτέλεσμα μεγάλων κεντρικών αναπλάσεων, που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε ολοκληρώθηκαν, είτε έμειναν στη μέση, άλλα δείχνει.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από την πλατεία Υπαπαντής, μια ανάπλαση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο το ζήτημα αυτό είναι άσχετο με το πράσινο.

Αν κάποιος δει τη συγκεκριμένη ανάπλαση, θα παρατηρήσει ότι το πράσινο που ήδη υπάρχει είναι ελάχιστο, ενώ τα σημεία στα οποία θεωρητικά θα προστεθεί, είναι επίσης ελάχιστα αναλογικά με την έκταση της πλατείας.

Τα περισσότερα φυτά μέχρι στιγμής είναι χαμηλής βλάστησης, ενώ το μόνο αξιοσημείωτο σε πράσινο, που «θυμίζει θαύμα», είναι τα χορτάρια που έχουν ξεπηδήσει ανάμεσα στα μάρμαρα, λίγο πριν από τα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία!

Προχωράμε στην περίφημη ανάπλαση ή αναδιάταξη, όπως προτιμούν να τη λένε στο Δήμο, της 23ης Μαρτίου. Εκεί οι προτομές έχουν απλωθεί από άκρη σε άκρη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα τοποθετηθεί μία ακόμα στην πλευρά της πλατείας, η οποία θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο προς τη Νέδοντος.

Εκεί, λοιπόν, τα σημεία με πράσινο είναι ελάχιστα. Φυτεύτηκαν κάποια μικρά δέντρα και τοποθετήθηκε έτοιμος χλοοτάπητας, με την υπόλοιπη πλατεία απλά κενή!

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου έργου, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (δεν έχουν μπει φωτιστικά κ.λπ.), για τα πεζοδρόμια στο νότιο τμήμα δεν υπάρχει ούτε μία υποδομή προκειμένου να φυτευτούν δέντρα.

Συνεχίζουμε στην άλλη ανάπλαση στην οδό Σφακτηρίας και τις καθέτους της. Εκεί έγιναν πεζοδρομήσεις, αλλά σε κανένα σημείο δε φυτεύτηκε δέντρο, ούτε υπάρχουν υποδομές για να μπουν στο μέλλον.

Τέλος, μετακινούμαστε στην ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά. Ως γνωστόν, έμεινε στη μέση και πλέον θα αναζητηθεί νέα εργολαβία για να συνεχιστεί κάποια στιγμή το έργο. Εκεί, λοιπόν, επίσης δεν υπάρχει υποδομή για να φυτευτούν δέντρα, ενώ παρότι έχουν περάσει τόσοι μήνες που- έστω αυτό- το τμήμα έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει μπει έστω ούτε μια ζαρντινιέρα!

Άραγε, είναι φυσιολογικό σε τόσο μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο να μην προβλέπονται δέντρα ή και αυτά που φυτεύονται και είναι ελάχιστα, να είναι μικρά ή απλά σε ζαρντινιέρες;

Να σημειωθεί κλείνοντας ότι, όταν κάποτε ρωτήσαμε αρμόδιο του Δήμου για τα δέντρα στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, τα οποία δεν προσέφεραν καμία σκιά για τον κόσμο, μας είχε πει ότι θα μεγαλώσουν και θα δημιουργηθεί σκιά, συστήνοντάς μας υπομονή.

Δυστυχώς, πέρασαν 11 (!) ολόκληρα χρόνια και το βόρειο μέρος της πλατείας παραμένει χωρίς σκιά μέχρι το απόγευμα.
Και προφανώς, για αυτό δε φταίνε τα δέντρα που φυτεύτηκαν, αλλά εκείνοι που τα επέλεξαν…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση