Καλή περίοδος για την εμπορία πατάτας στη Μεσσηνία

Καλή περίοδος για την εμπορία πατάτας στη Μεσσηνία

Στο στάδιο της συγκομιδής βρίσκεται η πατάτα στη Μεσσηνία, το οποίο εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και με ελάχιστη μείωση της παραγωγής σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Ο παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Γιώργος Δούβας, αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, υποστηρίζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι «η τιμή της πατάτας κινείται από 53 έως 60 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η καλλιέργεια της πατάτας ακολουθεί φθίνουσα πορεία και μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχει χαθεί το 80% της παραγωγής. «Το 1993 στην περιοχή καλλιεργούνταν 15.000 στρέμματα και αυτήν τη στιγμή ζήτημα είναι να καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα. Οι συνέπειες της κρίσης ήταν δραματικές. Το κόστος καλλιέργειας αυξήθηκε εντυπωσιακά και οι τιμές έμειναν στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Το 2012 είχα συμβόλαιο με 48 λεπτά και την περασμένη χρονιά πούλησα με 35 λεπτά. Το 2012 το ημερομίσθιο ήταν 25 ευρώ και σήμερα είναι 50 ευρώ».

Εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική προοπτική της πατάτας, ο κ. Δούβας αναφέρει: «Είναι ένα προϊόν που έχει ζήτηση, ειδικότερα από τις πρώην ανατολικές χώρες που απορροφούν μεγάλες ποσότητες, και έτσι κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των καλλιεργητών».

Για την πορεία της χρονιάς μιλά στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο εξαγωγέας και παραγωγός Γιώργος Γκούμας. «Φέτος, η χρονιά ξεκίνησε ένα δεκαήμερο νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Οι αποδόσεις δεν ήταν ισχυρές και κινήθηκαν γύρω στους 2,5 έως 3 τόνους το στρέμμα. Οι τιμές ήταν καλές, αφού οι πατάτες στο εσωτερικό κινήθηκαν στα 70 λεπτά, ενώ για το εξωτερικό ήταν στα 60 λεπτά για τα μεγάλα μεγέθη.

Οι εξαγωγές συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς, με κυριότερη χώρα την Πολωνία. Από την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες τόνοι πατάτες έχουν διοχετευθεί από το εξωτερικό στην αγορά και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Η αιγυπτιακή πατάτα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το ενδιαφέρον για το προϊόν είναι μεγάλο και αυτό δίνει μια άλλη διάσταση στη φετινή περίοδο», τονίζει.