Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών στα ξενοδοχεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για  την εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών στα ξενοδοχεία

Προσφυγή στα δικαστήρια προαναγγέλουν οι ξενοδόχοι

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο επιβάλλει τη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνου τραγουδιού στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε ποσοστό 40%, από 45% που ήταν στο αρχικό σχέδιο.

Παρά την απόλυτη αντίθεση του συνόλου των φορέων που αφορά, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε στην κατάθεσή του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα ξενοδοχεία ή τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, στα οποία, για τεχνικούς λόγους, η δημόσια εκτέλεση λαμβάνει χώρα ενιαία από μία πηγή ήχου και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους αυτών, πέραν των προβλεπομένων στη ρύθμιση.

Αντίδραση ξενοδόχων

Με ανάρτησή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, προαναγγέλλει προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του.

Η ανάρτηση του προέδρου της ΠΟΞ έχει ως εξής:  «Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση περί επιβολής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο στα ξενοδοχεία. Οι μικρές βελτιώσεις στην προωθούμενη ρύθμιση δεν αλλάζουν ούτε την ουσία ούτε τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου που από την αρχή τονίσαμε με κάθε τρόπο πως μας βρίσκουν αντίθετους.

Το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο επί χρόνια αποφεύγει να προβλέψει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ, αξιολογεί ως σύμφωνη με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το αν αυτή είναι και συνταγματική θα το κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια».