Με ορμητήριο τη Μεσσηνία έκλεβαν σπίτια και αυτοκίνητα σε όλη την Πελοπόννησο

Με ορμητήριο τη Μεσσηνία έκλεβαν σπίτια και αυτοκίνητα σε όλη την Πελοπόννησο

Ορμητήριο τη Μεσσηνία και με αρχηγικό μέλος έναν 22χρονο Ρομά από το Αριοχώρι, εγκληματική ομάδα Ρομά διέπραττε με νοικιασμένα αυτοκίνητα κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση την Τετάρτη συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 226.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για το -κατά περίπτωση- αδίκημα της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα ηλικίας 22 και 40 ετών.

Από το Αριοχώρι
Η πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης απέδωσε καρπούς, με τα στελέχη της να προχωρούν προχθές σε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών σε Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τέσσερις Ρομά, ηλικίας από 22 έως 42 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι δύο εξ αυτών, ένας 22χρονος που κατηγορείται ως ηγετικό μέλος της ομάδας και ένας 29χρονος, που είναι από το Αριοχώρι του Δήμου Καλαμάτας, έχουν απασχολήσει κι άλλες φορές τις Αρχές για αδικήματα κλοπών. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες κατάγονται από την Αρκαδία.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη εννέα Ρομά, οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παροχής κινητών πραγμάτων για την υποβοήθηση τέλεσης εγκληματικών δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Οι συγκεκριμένοι είτε ενημέρωναν την εγκληματική ομάδα για τους στόχους είτε νοίκιαζαν τα αυτοκίνητα με τα οποία γίνονταν οι κλοπές στο όνομά τους.

Νοίκιαζαν αυτοκίνητα
Αξιοποιώντας το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2023 έως και την Τετάρτη, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση κλοπών, αποκομίζοντας έτσι μεγάλο χρηματικό όφελος.

Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και προκειμένου να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, νοίκιαζαν οχήματα, στα οποία πολλές φορές τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας. Έχοντας τη Μεσσηνία ως ορμητήριο πήγαιναν σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και διέπρατταν κλοπές σε σπίτια, καθώς και σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα σε μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα. 

Οι περισσότερες κλοπές έγιναν στην Αρκαδία, ενώ στη Μεσσηνία πραγματοποίησαν μόνο δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων, από τα οποία αφαίρεσαν πράγματα.

Συνολικά είχαν διαπράξει 54 κλοπές και επτά απόπειρες κλοπών, ενώ είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ από την εγκληματική τους δράση υπολογίζεται πως είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 226.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες στα σπίτια των δραστών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δέκα κινητά τηλέφωνα, 4 ασύρματοι πομποδέκτες, 4 ζεύγη κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, 3 οχήματα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ένας ανιχνευτής μετάλλων, δύο ζεύγη ραβδοσκοπίας, το χρηματικό ποσό των 2.115 ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, πλήθος κοσμημάτων και διαρρηκτικά εργαλεία.

Επιπλέον, ο 22χρονος από το Αριοχώρι, ο οποίος ήταν και το ηγετικό μέλος, κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε φυσίγγια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη