Ν. Δένδιας: Απαράδεκτη κάθε αξίωση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ν. Δένδιας: Απαράδεκτη κάθε αξίωση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Ζούμε σε μια περίοδο εντάσεων και στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν κρίσεις και πολεμικές επιχειρήσεις», επισήμανε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Δένδιας σημειώνοντας πως «είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

«Έχουμε πολλές κοινές δραστηριότητες, αλλά επίσης συμμετέχουμε και σε πολλές διεθνείς αποστολές, όπως η επιχείρηση ALTHEA, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Γιατί και οι δύο πιστεύουμε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ουκρανία. Εμείς, και οι δύο χώρες, σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας για λόγους αρχών, αφού εκεί καταπατώνται οι κανόνες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει «έναν ρόλο σταθεροποιητικό, έναν ρόλο που πάντοτε αντιλαμβάνεται την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση με την ομόλογο του περιλάμβανε και την το ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας και πρέπει να εργαστούμε γι΄ αυτό, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω την κυρία υπουργό για την ”Ατζέντα 2030” του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να την καλέσω σε συνεργασία» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. λέγοντας πως η «Ολλανδία στέλνει ένα πλοίο στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, το οποίο θα βοηθήσει εξαιρετικά τις δυνατότητές μας στην περιοχή».

«Και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουν στην Επιχείρηση, που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα και την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, του επιπέδου της ζωής των πολιτών μας», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.