Νοσοκομείο Καλαμάτας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των απογευματινών χειρουργείων

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των απογευματινών χειρουργείων

Στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί συνταξιούχοι, προκειμένου να εκφράσουν στην αντίθεσή τους στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, ζητώντας παράλληλα να καλυφθούν τα κενά στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ –ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας ο Παναγιώτης Κουφαλάκος χαρακτήρισε «θράσος της διοικήτριας του νοσοκομείου» να παρουσιάζει τα απογευματινά χειρουργεία ως ανακούφιση, για τους 400, όπως είπε, ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι η ίδια παρουσιάζει τα απογευματινά χειρουργεία ως παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Κατά τον κ. Κουφαλάκο, οι συνταξιούχοι δεν αποδέχονται και δε νομιμοποιούν αυτή την αθλιότητα, με το ΕΣΥ να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, και την πολιτική της κυβέρνησης να είναι εγκληματική, ενώ ζήτησε να παρθεί πίσω η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Κλείνοντας δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση στο νοσοκομείο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έγκλημα η έλλειψη ογκολόγου
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Κουφαλάκος το χαρακτήρισε έγκλημα, αφού δεν είναι δυνατόν να μη παρέχεται θεραπεία στους ασθενείς λόγω απουσίας ογκολόγου και έτσι να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες.

Μάλιστα, παρατήρησε πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και έτσι είναι αναγκασμένοι να ζητούν χρήματα από το Δήμο για τα έξοδα του ταξιδιού.

Αυτό που απαιτούν, όπως είπε, οι συνταξιούχοι, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι η πρόσληψη άμεσα ογκολόγου, και μέχρι να γίνει αυτό όλα τα έξοδα μετακίνησης των ασθενών να καλύπτονται από το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων «Ο Νέστωρ» ο κ. Γιώργος Δεληγιάννης είπε ότι οι συνταξιούχοι είναι ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία, ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις περικοπές των συντάξεών τους λόγω των μνημονίων έχουν φτωχοποιηθεί τόσο πολύ που με δυσκολία πληρώνουν τη συμμετοχή των φαρμάκων τους. Μάλιστα, υπάρχουν και φορές που δεν τα παίρνουν, αφού δεν έχουν τα χρήματα της συμμετοχής, παρ’ όλα αυτά οι εισφορές τους για τη δημόσια υγεία καταβάλλονται κανονικά.

Ο κ. Δεληγιάννης πρόσθεσε ότι αυτά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι όσα διεκδικούν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, ενώ απαιτούν να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των οργανογραμμάτων των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στο κομμάτι της υγείας και να μην είναι μόνο για τους έχοντες.

Τέλος, ο Χρήστος Αντωνόπουλος, από το Σύλλογο Συνταξιούχους ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, ανέφερε ότι όλοι οι συνταξιούχοι έχουν συμβάλει στον οικονομικό ιστό της χώρας και πλήρωναν συνδρομές σε όλη τους τη ζωή, ενώ τους έταζαν ότι στα γεράματα θα έχουν αξιοπρεπή υγεία. Όμως, σχολίασε, «δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις τους παραπλάνησαν».

Ο κ. Αντωνόπουλος συμπλήρωσε ότι οι συνταξιούχοι δε ζητούν να πάρουν από την τσέπη κάποιου ούτε ένα ευρώ, αλλά ζητούν αυτά που έχουν πληρώσει να τους επιστραφούν για την υγεία τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Κλείνοντας ζήτησε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και «μια άλλη μεταχείριση για την τρίτη ηλικία, αυτή που της αξίζει».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση