Οι Γερμανοί αμφισβητούν την ποιότητα του ελαιολάδου

Οι Γερμανοί αμφισβητούν την ποιότητα του ελαιολάδου

Έκαναν δοκιμή σε 23 ελαιόλαδα

Η αυξανόμενη τιμή του ελαιολάδου (σ.σ. πάνω από 67% στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2024 σε σχέση με το Μάρτιο του 2023) φαίνεται πως δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του κορυφαίου γερμανικού ινστιτούτου για θέματα καταναλωτικών προϊόντων (Stiftuft Warentest), την οποία παρουσίασε το Newsit.gr

Υπάρχει και το πρόβλημα της ποιότητας, η οποία, κατά το γερμανικό ινστιτούτο, έχει υποβαθμισθεί. Μάλιστα, ο λόγος για την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι ο ίδιος με την αύξηση της τιμής και αυτός δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή.

Δοκιμές

Η ξηρασία και η ζέστη στις μεσογειακές χώρες αφήνουν τα σημάδια τους, όπως δείχνει η τελευταία δοκιμή ελαιολάδου από την Stiftung Warentest: Η μέση ποιότητα έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενες δοκιμές.

Τα προϊόντα του υψηλότερου βαθμού εξαιρετικού παρθένου έχουν συχνά ταγγισμένη ή πικάντικη γεύση, ενώ η χημική ποιότητα είναι επίσης ασθενέστερη από το συνηθισμένο. Η έκθεση δοκιμής του εν λόγω ινστιτούτου αποκαλύπτει γιατί αυτό ταιριάζει με την κλιματική κρίση.

Από τα 23 ελαιόλαδα που συμμετείχαν στη δοκιμή – μεταξύ των οποίων τέσσερα ελαιόλαδα για τηγάνισμα για πρώτη φορά – έξι απέτυχαν και αρκετά άλλα ήταν μόνο μέτρια. Υπάρχουν, όμως, και στις δύο ομάδες προϊόντων που ξεχωρίζουν: τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία ξεχωρίζουν από άποψη γεύσης, και τα ελαιόλαδα τηγανίσματος, τα οποία συνιστώνται για ζεστά πιάτα. Συνολικά τέσσερα έλαια έλαβαν το βαθμό Good.

Τιμές ελαιόλαδου

«Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μια κλασική μάρκα ή μια φθηνή δική μας μάρκα από ένα εκπτωτικό κατάστημα, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις από την τελευταία μας δοκιμή τον Οκτώβριο του 2022: Ενώ τότε ήταν ακόμα μεταξύ 5,75 και 36 ευρώ ανά λίτρο, τώρα κυμαίνονται μεταξύ 10,70 και 46 ευρώ σε ένα συγκρίσιμο πεδίο δοκιμής.

Εκτός από το γενικά υψηλότερο κόστος, αυτό οφείλεται στην κακή συγκομιδή ελιάς και την επακόλουθη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ε.Ε.» όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η τιμή του ελαιολάδου στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από την τιμή των άλλων φυτικών ελαίων.

Εννέα ελαιόλαδα φέρουν τη βιολογική σφραγίδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνιστώμενων. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει πολλά πρότυπα για την πρόληψη της νοθείας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα τρόφιμα που νοθεύονται περισσότερο στην Ε.Ε. Ελέγχθηκε, επομένως, αν στα προϊόντα αναμίχθηκαν άλλα φυτικά έλαια ή κακές ποιότητες λαδιού και αν οι ενδείξεις προέλευσης για συγκεκριμένες χώρες ήταν σωστές, για παράδειγμα για το ελληνικό ελαιόλαδο.