Παρατημένος και επικίνδυνος ο παραλιακός δρόμος προς Κιτριές

Παρατημένος και επικίνδυνος  ο παραλιακός δρόμος προς Κιτριές

Μπορεί ο Απρίλιος να μην έχει «μισιάσει» ακόμα, όμως ο καιρός θυμίζει τέλος άνοιξης, με τα πρώτα καλοκαιρινά ρούχα να έχουν βγει από τις ντουλάπες και αρκετοί να έχουν κάνει ήδη τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα.

Επίσης, η ανατολική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου έχει αρχίσει να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες και καθώς σε τρεις εβδομάδες θα γιορτάσουμε το Πάσχα, είναι σίγουρο ότι η κίνηση σε όλο το κομμάτι μέχρι τις Κιτριές θα δεχτεί μεγάλο όγκο επισκεπτών.

Η κίνηση, λοιπόν, έχει αυξηθεί σημαντικά, αρκετά καταστήματα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διαδικασία των προετοιμασιών για να ανοίξουν σύντομα. Ο μοναδικός, όμως, δρόμος πρόσβασης σε όλη αυτή την περιοχή, όχι μόνο δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά είναι και επικίνδυνος. Μπορεί να μην είναι στη χειρότερη κατάσταση, όπως προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν βελτιωθεί κάποια ελάχιστα σημεία, όμως εξακολουθεί να έχει αρκετά επικίνδυνα σημεία.

Χάθηκε η… ανάπλαση
Από τη διασταύρωση για Μάνη στον Αλμυρό και μέχρι τις Κιτριές, η άσφαλτος είναι σπασμένη σε αρκετά σημεία και γεμάτη μπαλώματα. Τα αυτοκίνητα «χοροπηδούν» συνεχώς, ενώ αλλού έχει βαθουλώματα και αλλού εξογκώματα. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο, κυρίως για τα δίκυκλα: αν δεν το παρατηρήσει εγκαίρως ο αναβάτης, μπορεί να χάσει τον έλεγχο της μηχανής ή του ποδηλάτου του.

Όλη αυτή η περιοχή αναπτύσσεται συνεχώς και είναι γεμάτη από εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.

Τη θερινή περίοδο, μάλιστα, την επιλέγουν όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά και πολλοί Καλαματιανοί για τα μπάνια τους και τη βραδινή ή κυριακάτική τους βόλτα.

Επίσης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι από τα μεγαλύτερα στην περιοχή, ενώ τα πεζοδρόμια είναι άγνωστη λέξη.

Τέλος, να υπογραμμισθεί ότι αγνοείται η τύχη του μεγάλου έργου «Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μαντίνεια – Κιτριές», για το οποίο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης. Μάλιστα, το έργο χρηματοδοτείται με το σημαντικό ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ πέρυσι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ανακοινώσει ότι το Μάρτιο του 2023 θα είχε δημοπρατηθεί…

Της Βίκυς Βετουλάκη