Πατάτα: Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και καλή παραγωγή στην Πελοπόννησο

Πατάτα: Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και καλή παραγωγή στην Πελοπόννησο

Από τα μέσα Απριλίου περίπου ξεκινά η συγκομιδή της πατάτας στην Πελοπόννησο και σε καλά επίπεδα φαίνεται πως θα κινηθούν από τώρα ως και το Πάσχα οι τιμές για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γκούμα, μεγαλοπαραγωγό και έμπορο πατάτας στη Μεσσηνία, «στο νομό αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 2,500 στρέμματα πατάτας, τα οποία συνεχώς δέχονται συρρίκνωση λόγω της πίεσης από την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας».

Όπως τονίζει, «οι καιρικές συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκές και η συγκομιδή της πατάτας ξεκίνησε ήδη δειλά αυτή την εβδομάδα στη Μεσσηνία για τις ποικιλίες Voyager, Farida και Spounta, ενώ αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μετά τις 20/04 και οδεύοντας προς το Πάσχα. Στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας αναμένεται να ακολουθήσει η συγκομιδή με 1 εβδομάδα περίπου καθυστέρηση. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και η ζήτηση αρκετά ικανοποιητική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι τιμές για τον παραγωγό είναι περίπου 0,60 λεπτά το κιλό για τις μεγαλύτερες πατάτες, οι οποίες πάνε σε μεγάλες αγορές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα super markets, ενώ για τις μικρότερες πατάτες οι οποίες εξάγονται στην Κεντρική Ευρώπη, η τιμή για τον παραγωγό είναι περίπου στα 0,50 λεπτά το κιλό»

Ο κ. Γιώργος Καπώνης ασχολείται με την καλλιέργεια των ποικιλιών El mundo, Tyson, Laperla και Universa στο Κουρτέση Ηλείας και αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «Ο καιρός ήταν καλός, αν και η έλλειψη του νερού άρδευσης δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20/04 για τις πρώιμες ποικιλίες και 15/05 για τις ώριμες. Οι αιγυπτιακές πατάτες είναι λιγοστές φέτος, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι καλές για τον παραγωγό, περίπου 0,55 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με 0,37 λεπτά πέρυσι».

Ο κ. Νίκος Κουτρουμάνης, παραγωγός στο Καγκάδι Αχαΐας με καλλιέργειες των ποικιλιών Fabula, Laperla και Rashida, ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Ο καιρός φέτος ήταν καλός, αν και οι βροχές ήταν πολλές κατά το σκάλισμα. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη Απρίλη και η τιμή ως το Πάσχα για τον παραγωγό αναμένεται να μείνει στα επίπεδα που είναι και τώρα, δηλαδή 0,55 – 0,60 λεπτά το κιλό».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε και με τον κ. Χαράλαμπο Βέρρα, ο οποίος καλλιεργεί τις ανοιξιάτικες ποικιλίες Safrane, Liseta, Mondial στoν Άραξο Αχαΐας εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια: «Ο καλός καιρός και η ζέστη δείχνουν ως τώρα ότι όλα θα πάνε καλά με την παραγωγή άνευ απροόπτου. Η συγκομιδή στο νομό ξεκινάει σιγά σιγά, αλλά στη δική μου παραγωγή φαίνεται πως θα ξεκινήσει κοντά στις 5/5. Δυστυχώς, η εισαγωγή από την Αίγυπτο είναι μεγάλη όπως πάντα. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα πάνε ακριβώς οι τιμές, αλλά φέτος έχουν φυτευτεί στην περιοχή πολλές περισσότερες πατάτες από πέρυσι. Εάν η εξαγωγή βοηθήσει, θα πάνε όλα καλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Μπαλαλά, καλλιεργητή και έμπορο των ποικιλιών Mondial, Farida και Rashida από την περιοχή Λακκόπετρα της Αχαΐας, «φέτος οι παραγωγές θα είναι καλές. Η συγκομιδή αναμένεται μετά τις 15-20/4. Η χρονιά ήταν καλή και οι τιμές ακριβές. Η Ευρώπη είναι άδεια από πατάτες και περιμένουμε καλή ζήτηση. Λογικά οι τιμές θα ανέβουν λίγο ακόμα ως το Πάσχα».