Προβολή ντοκιμαντέρ «142 Χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου στην Καλαμάτα

Προβολή ντοκιμαντέρ «142 Χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου στην Καλαμάτα

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» του σκηνοθέτη Στέλιου Κούλογλου διοργανώνουν το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2.000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων. Η κάμερα ακολουθεί το διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν). Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή.  Σύμφωνα με το νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής – πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία. Με αυτές τις τακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί βρέθηκε καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή. Ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι σε 50 χρόνια ο καθένας. Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους.

Μετά δύο χρόνια στη φυλακή, οι εφέσεις τελικά εκδικάζονται, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία σε αυτούς και τους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους. Τι θα συμβεί τελικά;

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη σχετικά με το θέμα των διακινητών και του προσφυγικού.

Η είσοδος είναι με ελεύθερη συνεισφορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Παλαιστίνη, με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση Παλαιστίνιων καλλιτεχνών.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»
Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Στέλιος Κούλογλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου
Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος
Έτος Παραγωγής: 2024
Διάρκεια: 74′