Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 Χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου στην Καλαμάτα

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 Χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου στην Καλαμάτα

Στην προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»,  παρουσία του σκηνοθέτη Στέλιου Κούλογλου, προσκαλούν το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας μεθαύριο Σάββατο, 27 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο  Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2.000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων. Η κάμερα ακολουθεί το διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν). Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή.  

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη σχετικά με το θέμα των διακινητών και του προσφυγικού.

Η είσοδος είναι με ελεύθερη συνεισφορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Παλαιστίνη, με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση Παλαιστινίων καλλιτεχνών.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Στέλιος Κούλογλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος

Έτος Παραγωγής: 2024

Διάρκεια: 74′