Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη οικία του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη οικία του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τα εγκαίνια στην ιστορική κατοικία του κορυφαίου Έλληνα ποιητή

Η παλία οδός Λέψιους στο κέντρο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου φιλοξενεί το σπίτι όπου έμεινε για πάνω από 25 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Ο δρόμος έχει εδώ και πολλά χρόνια μετονομαστεί σε οδό «Κωνσταντίνου Καβάφη».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγκαινίασε την ανακαινισμένη οικία του κορυφαίου Έλληνα ποιητή.

«Η ανάδειξη αυτού του χώρου, όπου ακόμη κυκλοφορεί το πνεύμα της μοναδικής καβαφικής ποίησης, αποτελεί μέγιστη προσφορά όχι μόνο στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και στους Έλληνες μελετητές και λάτρεις του καβαφικού έργου, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, που αναγνώρισε στους στίχους του έναν μεγάλο ποιητή του 20ου αιώνα», ανέφερε στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άποψη της ανακοινισμένης οικίας του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδριεα της ΑιγύπτουΊδρυμα Ωνάση

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ξεναγήθηκαν στην οικία από την υπεύθυνη του Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή.

Το 2022 το ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε την αποκατάσταση και την ανάδειξη της οικίας Καβάφη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με σκοπό να την καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Άποψη της ανακοινισμένης οικίας του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδριεα της ΑιγύπτουΊδρυμα Ωνάση

Ο Καβάφης εγκαταστάθηκε στο σπίτι αυτό το 1907 και έμεινε έως το τέλος της ζωής του το 1933, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή ακριβώς δίπλα, στο παλαιό νοσοκομείο της ελληνικής κοινότητας. 

Ο απεσταλμένος της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews στην Αλεξάνδρεια μεταδίδει: «Η οικία διαθέτει οχτώ δωμάτια. Το καθένα είναι αφιερωμένο σε μια θεματική ενότητα που αφορά τον ποιητή. Στόχος είναι ο επισκέπτης να πάρει μια αίσθηση από εκείνη την εποχή, από τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, και παράλληλα το σπίτι να γίνει σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ».

Πηγή: euronews.gr