Ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από τις πυρκαγιές στη Μικρή Μαντίνεια

Ενημερωτική εκδήλωση για  την προστασία από τις πυρκαγιές στη Μικρή Μαντίνεια

Με την ενεργή συμμετοχή κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε προχθές ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από τις πυρκαγιές στη Μικρά Μαντίνεια, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντίνειας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, συντονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελή Δρούγα. Στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κοινότητα Μ. Μαντίνειας υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ότι  μπορεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού από θαλάσσης, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ευχαρίστησε πολύ για τη συνεργασία, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία Μεσσηνίας.

Μετά το χαιρετισμό του αντιδημάρχου, μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικράς Μαντίνειας, Στέλιος Λιακέας. Με τη σειρά του ενημέρωσε για τις ενέργειες της Κοινότητας,  αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει έλεγχος κρουνών, ενώ υπάρχει και ομάδα εθελοντών με βυτία και είναι ήδη σε ετοιμότητα, καθώς και ομάδα πυρασφάλειας.

Στη συνέχεια στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας παρουσίασαν το Παράρτημα Οργανωμένης Απομάκρυνσης του Σχεδίου “Ιόλαος”. Δόθηκε, δε, μεγάλη έμφαση  στο Μητρώο Ευπαθών Ομάδων, ενώ ο κόσμος ενημερώθηκε ότι σημείο συγκέντρωσης του πληθυσμού στη Μικρά Μαντίνεια είναι το Δημοτικό Σχολείο και για την εκκένωση από θαλάσσης. Παρουσιάστηκε, επίσης, ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας δομημένων ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Η ενημέρωση των κατοίκων συνεχίστηκε από στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού  Σταυρού αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εισπνοής καπνού,  καθώς και από εκπρόσωπο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αναφορικά με τον τρόπο αναγγελίας πυρκαγιάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με τα στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας να σημειώνουν επί χάρτου τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των κάτοικων της  Μ. Μαντίνειας, ενώ έγινε και καταγραφή ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και προτεραιότητα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.