Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις και πορείες χθες στην Καλαμάτα

Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις και πορείες χθες στην Καλαμάτα

Απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά
Σε ολοήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησε τη Μεγάλη Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά της αργίας την επόμενη εβδομάδα.

Με κεντρικό σύνθημα της χθεσινής κινητοποίησης από πλευράς της ΓΣΕΕ να είναι το «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται», εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου για να διατρανώσουν τα αιτήματά τους.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο πρόεδρός του Σωτήρης Τσώνης, αναφερόμενος στη χθεσινή μέρα σημείωσε: «Η 1η Μάη, εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης, είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας». Κάνοντας λόγο για τα διαχρονικά αιτήματα της ΓΣΕΕ, τα οποία αποσκοπούν σε ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα του εργατικού κόσμου, τόνισε ότι τη φετινή Πρωτομαγιά αυτά «βρίσκουν τους εργαζομένους σε δυσμενή θέση να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα της ακρίβειας, της ανεργίας, της κοινωνικής φτώχειας, της εργασιακής ανασφάλειας και της ανισότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι διεκδικήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε ουσιαστικά μέτρα και πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάθεση κλαδικών και επαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων, δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία για εργαζομένους και σωματεία, προστασία του απεργιακού δικαιώματος, προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων με σταθερή και πλήρη εργασία, όπως και κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων.

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και μέσα από τα συνδικάτα για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας. Ενώνουμε τη φωνή μας για αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της συλλογικής προόδου και της δικαιοσύνης», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Γιώργος Δημητρόπουλος, υπογράμμισε ότι η χθεσινή τους παρουσία στην κινητοποίηση ήταν για να τονιστεί το γεγονός πως ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στις θυσίες των εργαζομένων ανά τον κόσμο. Εξ ου και η Πρωτομαγιά, όπως πρόσθεσε, είναι η ιερή μέρα των απόμαχων και των εργαζόμενων για αγώνες και διεκδικήσεις.

Κάνοντας αναφορά στις διεκδικήσεις της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, εξήγησε ότι αφορούν σε ικανοποιητική αύξηση των συντάξεων που να καλύπτει τον πληθωρισμό, επαναφορά του ΕΚΑΣ, απόδοση του 0,5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, άμεση καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση του φόρου εισφοράς αλληλεγγύης, δίκαιο φορολογικό σύστημα, δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για ανεύρεση νέων εργατικών κατοικιών, αύξηση επιδόματος ενοικίου που να ανταποκρίνεται στα σημερινά ενοίκια, προστασία του περιβάλλοντος για καλύτερη ποιότητα ζωής, και παύση των εν εξελίξει πολέμων.

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζομένους γιατί οι καλύτερες αμοιβές αυτών σημαίνει βιώσιμο ασφαλιστικό», σημείωσε κλείνοντας.

Με αφορμή τους συμβολισμούς της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του Νομού Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να προασπίζει σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτική και οικονομική συγκυρία».

Ως εκπρόσωπος, δε, των μικρομεσαίων επαγγελματιών του νομού, ανέφερε ότι «σε μια εποχή που οι προκλήσεις αυξάνονται και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, ο αγώνας για μείωση της ανεργίας και αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και της φτώχειας είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν πάντα και συνεχίζουν να έχουν σημαντικούς και άρρηκτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τους εργαζομένους, γιατί στην πορεία των χρόνων πολλές φορές βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες».

Τέλος, εξήγησε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αφουγκράζονται τις αγωνίες και τις θέσεις των εργαζομένων στην οικονομία και την κοινωνία και στέκονται αρωγοί στα αιτήματά τους».

Με το πέρας των τοποθετήσεων οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το μνημείο των λιμενεργατών στο λιμάνι, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνου.

Της Χριστίνας Μανδρώνη


Όχι στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο
Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν χθες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την ανάγνωση επιστολής από τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν καταφέρει να αντισταθούν εδώ και 4,5 χρόνια, κάτι που θα κάνουν μέχρι τέλους.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς. Όπως είπε, η Πρωτομαγιά δεν είναι μέρα για εκδρομή, αλλά μέρα τιμής και μνήμης, ενώ ανέφερε όσα οι εργαζόμενοι διεκδικούν. Μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών, επαναφορά του δώρου στους δημοσίους υπάλληλους, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κ.ά. Κάλεσε, δε, τους συγκεντρωμένους σε μαζική αντίσταση, καθώς και να συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, μίλησε για μέρα τιμής στους νεκρούς του Σικάγο, αλλά και όσους εργαζομένους χάθηκαν παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο. Ανέφερε ακόμα ότι ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα μας είναι χρεοκοπημένος και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ έθεσε το ερώτημα: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ζήτησε, δε, από τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν να αγωνίζονται, καθώς και ότι πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, το μέλος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Καράμπελας, ξεκαθάρισε στο χαιρετισμό του ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί, αλλά θα επιτεθεί διεκδικώντας. Επίσης, ζήτησε να αλλάξει το μοντέλο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και να γίνει αλληλέγγυο στους εργαζομένους και όχι να συνεχίζει να είναι παραμάγαζο των εργοδοτών.
Κλείνοντας δήλωσε ότι πρέπει όλοι να στρατευτούν και να προχωρήσουν με αισιοδοξία.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην υγεία, διότι συνεχώς την υποβαθμίζει και την ιδιωτικοποιεί. Σε άλλο σημείο είπε ότι οι γιατροί παλεύουν για δωρεάν δημόσια υγεία, καθώς είναι δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε αυτήν και υποχρέωση της Πολιτείας να την παρέχει.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία μίλησε η Χριστίνα Λαδά από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της στα Τέμπη, στο ναυάγιο της Πύλου, στις γυναικοκτονίες και άλλα θέματα. Ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι πρέπει το κίνημα των πολιτών να δυναμωθεί και να συμμετέχουν στην απεργία της 21ης Μαΐου, καθώς και στη δίκη για τους διακινητές του ναυαγίου της Πύλου.

Στη χθεσινή κινητοποίηση βρέθηκαν και μέλη της επιτροπής αγώνας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, με τον Νικοστέλιο Τομαροπανάγο στο χαιρετισμό του να αναφέρει ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή, αλλά ούτε και αιολικά πάρκα. Πρόσθεσε, δε, ότι η περιοχή είναι Natura και αν γίνει κάποια τέτοια εγκατάσταση, θα διαταράξει το περιβάλλον, «μια περιοχή που», όπως σχολίασε, «έχει γιατρό μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι, ενώ το ασθενοφόρο απέχει 50 χιλιόμετρα».

Ο τελευταίος χαιρετισμός ήταν από τον Γιώργο Κανέλλη, μέλος της Διοίκησης Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για «ένα μισθό καθηλωμένο σε μια εποχή ανεξέλεγκτης ακρίβειας, με την κυβέρνηση να μη λαμβάνει μέτρα», για να συμπληρώσει πως η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας, μέρα διεκδίκησης και έτσι θα πρέπει να παραμείνει.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί, οι συγκεντρωμένοι με πορεία έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των λιμενεργατών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση