Καλές οι μελέτες, αλλά τα έργα επείγουν!

Καλές οι μελέτες, αλλά τα έργα επείγουν!

Τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε δελτίο Τύπου με το οποίο έγινε γνωστή η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος για τη στερέωση και αποκατάσταση του βόρειου τμήματος του Κάστρου της Μεθώνης, το οποίο περιλαμβάνει την οχυρωμένη Ακρόπολη, τη διαδρομή πρόσβασης, τους προμαχώνες, το περιτείχισμα και τις πύλες του Κάστρου

Το ερευνητικό πρόγραμμα εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, το οποίο αφορά και στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου, καθώς και στην υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της τόνισε ότι το Κάστρο Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα φρούρια της εποχής του στον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε εμείς, ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου και της Πολιτείας γενικότερα πρέπει να γίνει εντονότερο, καθώς μέχρι σήμερα ο τομέας που αφορά στη σύνταξη μελετών πάει καλά, αλλά στον τομέα των έργων δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο στάδιο των δημοπρατήσεων. Το κάστρο, όμως, καταρρέει και δεν περιμένει! Κι αν δεν κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες, θα χαθούν τμήματά του που δε θα μπορούν να αναστηλωθούν πια.

Β.Β.