Μηνυτήρια αναφορά δημοτικών αστυνομικών στην Εισαγγελία Καλαμάτας

Μηνυτήρια αναφορά δημοτικών  αστυνομικών στην Εισαγγελία Καλαμάτας

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Καλαμάτας κατά παντός υπευθύνου, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της παράβασης του νόμου 5003/2022 (για τη Δημοτική Αστυνομία) και της αντιποίησης της αρχής, κατέθεσαν δύο εν ενεργεία δημοτικοί αστυνομικοί, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, έχει υποβάλει καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και στο υπουργείο Εσωτερικών κατά του δημάρχου Καλαμάτας πως χρησιμοποιεί διοικητικούς και δενδροκηπουρούς υπάλληλους του Δήμου με στολή ως δημοτικούς αστυνομικούς.

Από το 2023
Η πρώτη καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 2023 προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ενώ η δεύτερη έγινε στις 11 Μαρτίου 2024 προς το γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

Μετά τη δεύτερη καταγγελία προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε με έγγραφό της προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, να «προβεί στις κατά νόμο και λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία, το Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού Ν. Μεσσηνίας και το ανωτέρω Σωματείο».

Καταγγελία
Στην καταγγελία του προς το υπουργείο Εσωτερικών το Πανελλήνιο Σωματείο αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Ο δήμαρχος Καλαμάτας χρησιμοποιεί διοικητικούς υπαλλήλους ως δημοτικούς αστυνομικούς φέροντας στολή (αντιποίηση αρχής), χρησιμοποιώντας ταυτότητες δημοτικού αστυνομικού (πλαστογραφία) και υπογράφοντας ως δημοτικοί αστυνομικοί. Σύμφωνα με το ν.4172/2013 αρ. 81 δινόταν η δυνατότητα σε Δήμους με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν διοικητικούς υπαλλήλους για συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Σε καμία περίπτωση όμως ένστολους και για αρμοδιότητες του ΚΟΚ, τις οποίες και αναφέρει ρητά στο άρθρ. 103, ότι τις συγκεκριμένες παραβάσεις τις ασκεί Δημοτική Αστυνομία – Ελληνική Αστυνομία (Τροχαία) – Λιμενικό Σώμα και Αστυνομικά Τμήματα με επικαιροποίηση το 2023 του συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επιπλέον κατά παράβαση του ν. 5003/2022 έχει οριστεί ως προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας διοικητικός υπάλληλος».

Της Βίκυς Βετουλάκη