Ο Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα

Ο Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα

Με μεγαλοπρέπεια και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη της Καλαμάτας.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της συνοικίας των Καλυβίων και ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ανατολική πλευρά της πόλης, ο καλούμενος “Των Εμπόρων” αφού αποτελεί κτήμα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό της συνοικίας των Καλυβίων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαμάτας Αρχιμ. Χριστοφόρο Νταμάτη και πλήθος κληρικών της πόλης της Καλαμάτας.

Προ του πέρατος της Ακολουθίας τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αλέξιος Αρώνης, αναφερόμενος στα πρόσωπα των τιμωμένων Αγίων. 

Στον Ιερό Ναό των “Εμπόρων” προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος προ του πέρατος της Ακολουθίας κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως την παράκληση του Προφήτου Δαβίδ με τον στίχο των Ψαλμών “Γνώρισόν με Κύριε οδόν εν ή πορεύσομαι” την επιστήριξε ο Κύριος μέσα από το σημείο που είδε ο Μέγας Κωνσταντίνος στον ουρανό, δηλαδή το “Εν τούτω Νίκα”, θέλοντας έτσι να δείξει ο Θεός στον άνθρωπο ότι η οδός του Χριστιανού είναι μια οδός που πρέπει να έχει ως πυξίδα τον Σταυρό.
Με αυτόν ως οδοδείκτη πορεύθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος και καλεί όλους μας ως συνοδοιπόρους του.
Τέλος ανέφερε ότι την οδό του Χριστού και τον Σταυρό ως πυξίδα μας τα διδάσκει πρώτα η οικογένεια, όπως δίδαξε τον Μέγα Κωνσταντίνο η μητέρα του η Αγία Ελένη.

Και στους δύο πανηγυρίζοντες ναούς παρευρέθη πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών της πόλης της Καλαμάτας και του Νομού Μεσσηνίας.