Πεπόνι: Ξεκινά η πρώιμη συγκομιδή σε Μεσσηνία, Κρήτη και Πρέβεζα

Πεπόνι: Ξεκινά η πρώιμη συγκομιδή  σε Μεσσηνία, Κρήτη και Πρέβεζα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η κοπή του πρώιμου πεπονιού χαμηλής κάλυψης στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Μεσαράς, αλλά και της Πρεβέζης, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Ο κ. Αντώνης Γκόνης διατηρεί καλλιέργεια 40 στρεμμάτων υπαίθριου πεπονιού χαμηλής κάλυψης στο Λαγκούβαρδο της Μεσσηνίας. Όπως λέει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο, «καλλιεργώ 40 στρέμματα υπαίθριο πεπόνι και ανάλογα με τις συνθήκες της καλλιέργειας κάθε περίοδο παράγω περίπου 100-120 τόνους».

Επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για καλοκαιρινό φρούτο και η κοπή του ξεκινάει σε λίγες ημέρες, η οποία τη φετινή σεζόν θα είναι πρώιμη εξαιτίας του ζεστού καιρού που είχαμε ως τώρα. Οι αποδόσεις προβλέπονται να είναι καλές με τα τωρινά δεδομένα, το μόνο που με φοβίζει είναι οι βροχές που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες και είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στη συγκομιδή, καθώς μπορεί να σαπίσει μέρος της σοδειάς».

Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης είναι παραγωγός από την περιοχή της Μεσαράς στην Κρήτη. Διαθέτει 20 στρέμματα καλλιέργειας πεπονιού χαμηλής κάλυψης και δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Ο καιρός ήταν ευνοϊκός και η συγκομιδή θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Την περσινή χρονιά στην αγορά υπήρχε μεγάλη ποσότητα καρπουζιού, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι αρκετά χαμηλές».

Στην Κρήτη η τιμή του πεπονιού πρώτης ποιότητας ξεκίνησε από 0,33-0,55 λεπτά/κιλό τη Μ. Τετάρτη (1/5), ενώ την Πέμπτη 8/5 η τιμή κυμάνθηκε στα 0,55-0,72 λεπτά/κιλό.

Στα Φλάμπουρα Πρεβέζης οι εποχιακές θερμοκρασίες έχουν πέσει φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Αναστάσιος Πιτσιώλας διατηρεί πρώιμη καλλιέργεια πεπονιού θερμοκηπίου αλλά και υπαίθρια. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο, «στην υπαίθρια καλλιέργεια η σπορά θα γίνει στις επόμενες μέρες, ενώ η κοπή υπολογίζεται στα τέλη του καλοκαιριού, τον Αύγουστο. Όσον αφορά στα πρώιμα πεπόνια θερμοκηπίου, η συγκομιδή θα ξεκινήσει κοντά στα τέλη του μήνα».

Ο ίδιος δηλώνει πως «η κακοκαιρία και το κρύο μπορεί να επηρεάσουν και την καλλιέργεια θερμοκηπίου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται πτώση της θερμοκρασίας κατά την εποχή που διατρέχουμε, για αυτό και εγώ προσωπικά δε βάζω τόσα πρώιμα πεπόνια όσο παλιά.

Οι τιμές ως τώρα κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά όπως πάντα η παραγωγή, και κατ’ επέκταση οι τιμές, θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες».

Όπως εξηγεί ο κ. Πιτσιώλας, «οι τιμές παραλλάσσονται συνήθως ανά 15ήμερο, ανάλογα με την ποσότητα του πεπονιού στην αγορά. Με το που ανέβει η τιμή, γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό».