“Περί Μουσικής” με τον πιανίστα Δημήτρη Καραμανώλη σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών

“Περί Μουσικής” με τον πιανίστα Δημήτρη  Καραμανώλη σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών

Εκδήλωση «Περί Μουσικής» με τον Φιλιατρινό πιανίστα Δημήτρη Καραμανώλη διοργανώνει σήμερα Κυριακή, στις 7.30 το απόγευμα, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

«Οι ήχοι επηρεάζουν τη ζωή μας σε βαθμό καταλυτικό, χωρίς ωστόσο να γίνονται άμεσα κατανοητοί. Από τα ακραία επίπεδα θορύβου ως την απόλυτη ησυχία και από τη μουσική έως τους καθημερινούς ήχους, το ανθρώπινο αυτί δέχεται συνεχώς ερεθίσματα. Αν όμως το αυτί δεν μπορεί να επιλέξει αυτό που θα ακούσει, πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το ακουστικό όργανο ενός ακροατηρίου, που δε διαθέτει κατ’ ανάγκη συστηματικές γνώσεις μουσικής, ώστε να μπορεί να περάσει σε ένα επίπεδο πιο ενεργούς ακρόασης, κατανοώντας το πολιτιστικό υπόβαθρο που παράγει το εκάστοτε μουσικό κομμάτι; Απαντήσεις στο “Περί μουσικής” θέμα θα επιχειρήσει να δώσει ο πιανίστας Δημήτρης Καραμανώλης την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.30 το απόγευμα. Θα χαρούμε να είστε εκεί», σημειώνει ο Σύλλογος.

Ο Δημήτριος Καραμανώλης είναι πιανίστας με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα (Ίδρυμα Θεοχαράκη, Xώροι Tέχνης: “AnArt” , “Ιδιόμελο”, “Διέλευση” κ.α), στο 14ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στην Καλαμάτα και στο εξωτερικό: σε Ελβετία (Chur), Γερμανία (Potsdam) και Λιχτενστάιν (Vaduz). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, όπως «Η Φωνή της Πεταλούδας» (με την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα) στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Αθήνα) και στο θέατρο «Μακεδονικών Σπουδών» (Θεσσαλονίκη). Το Σεπτέμβριο του 2017 διηύθυνε και έπαιξε πιάνο στην παραγωγή της όπερας «Τραβιάτα» στο θέατρο «Κνωσός». Έχει παίξει για το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τις μουσικές του σπουδές έκανε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, από όπου πήρε και το δίπλωμά του με καθηγήτρια τη Νέλλη Σεμιτέκολο. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με διακεκριμένους πιανίστες, όπως οι Martino Tirimo, Konstantin & Julia Ganev, Janina Fliaskowa, Lilia Boyadjieva, Δημήτρης Δημόπουλος κ.ά.

Ο σπουδαίος πιανίστας και παιδαγωγός Γιώργος Χατζηνίκος είχε πει για τον Δ. Καραμανώλη: «Από την πρώτη νότα κατάλαβα την ειλικρίνεια του παιξίματός του». Έχει βραβευτεί με το «Μετάλλιο του Συλλόγου Φίλων Κλασσικής Μουσικής και Όπερας» ως «Νέος Καλλιτέχνης για το έτος 2018». Τον Μάιο του 2019 απέσπασε το 2ο Βραβείο στο πιάνο στο 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής του Βελιγραδίου.
Η.Γ.