Προβληματική η οδική σήμανση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προβληματική η οδική σήμανση  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέχει αρνητική πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει επαρκής σήμανση σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ειδικά σε τμήματα/θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (ΜΟΑ).

Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται:

1) Απουσία σήμανσης σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, φθαρμένες και κατεστραμμένες πινακίδες

2) Τεράστιες ελλείψεις σε οδικό εξοπλισμό (οριζόντια και κάθετη σήμανση, σηματοδότηση, π.χ. οπτικές ράβδοι ταχύτητας αντανακλαστικοί οριοδείκτες, πλευρικές ταινίες θορύβου)

3) Ταυτόχρονα οι περισσότερες τεράστιες ηλεκτρονικές πινακίδες που εγκατέστησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου το προηγούμενο διάστημα, με κόστος 1.618.200 ευρώ, δε λειτουργούν ή όσες λειτουργούν, δε φαίνεται να είναι συνδεδεμένες με κάποιο απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου που να συλλέγει διαρκώς δεδομένα και να μεταβάλλει τα μηνύματα στις πινακίδες με βάση τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση που επικρατεί στο οδόστρωμα , αφού δείχνουν συνεχώς τα ίδια μηνύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1) Αν θα προβεί σε αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων στο προσεχές διάστημα

2) Αν θα αναβαθμιστεί και πότε ο οδικός εξοπλισμός στους δρόμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

3) Πότε θα συνδεθούν οι ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων με απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου

4) Αν έχει κάποιο πλάνο για τοποθέτηση καλαίσθητων τουριστικών πινακίδων σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, που θα περιλαμβάνουν χάρτη της περιοχής, γραφικές απεικονίσεις και qr code, για να μπορούν με τη χρήση του κινητού τους οι επισκέπτες να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες μέσω από τα portals της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Μανώλης Μάκαρης, Παναγιώτης Μερμίγκης, Ιωάννης Σιάτος