Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής: Πλήθος διακηρύξεων, πενία αποτελέσματος ακόμα…

Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής: Πλήθος διακηρύξεων, πενία αποτελέσματος ακόμα…

Η προχθεσινή δεύτερη απολογιστική του έργου της Δημοτικής Αρχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μάς έδειξε αρκετά πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει βάλει πολλά… καρπούζια στη μασχάλη της, με αποτέλεσμα αρκετά να της έχουν πέσει. Έτσι, ας αρκεστεί σε όσα έχουν μείνει και να εργαστεί για την ολοκλήρωσή τους. Ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στις βασικές υποδομές του Δήμου.

Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση σπατάλησε ένα… σκασμό χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε… ημέτερους, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να είναι φτωχός συγγενής, αναγκάζοντας τους δημάρχους κάθε τρεις και λίγο να χτυπούν πόρτες στα υπουργεία και να παρακαλούν για κάποια επιχορήγηση.

Μαζί με το δεύτερο συμπέρασμα έρχεται και το τρίτο. Το υδροκέφαλο τέρας, που έχει θαυμάσια περιγράψει με επτά μόλις λέξεις η Χάνα Άρεντ ως “την κυριαρχία του τίποτα και του κανενός”, θριαμβεύει ακόμα και σήμερα. Το σύγχρονο ελληνικό κράτος οργανώθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα του 19ου αιώνα. Η οθωμανική νοοτροπία, ωστόσο, διαπερνούσε ως το μεδούλι τους κοντυλοφόρους που ανέλαβαν δημόσια καθήκοντα, οπότε δημιουργήθηκε το εκτρωματικό κακέκτυπο της Ψωροκώσταινας.

Όσοι δοκίμασαν να το πολεμήσουν, δεν έτυχαν της καλύτερης μεταχείρισης. Οι υπόλοιποι βαθμηδόν συμβιβάστηκαν. Όποιος αναλαμβάνει μία θέση εξουσίας, κηρύσσει ανένδοτο αγώνα εναντίον της διαπλοκής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αλλά λίαν συντόμως ανακρούει πρύμναν. Το τέρας τον έχει ήδη κατασπαράξει.

Το τέταρτο είναι ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ψήφισαν κόμματα εξουσίας, ότι με τα τρία μνημόνια που υπέγραψε η χώρα έχει γίνει αποικία. Όχι ότι δεν ήταν. Αλλά τώρα δεν της ανήκει τίποτα. Γι’ αυτό μας έκανε εντύπωση η έκπληξη με τη Μαρίνα και το ΤΑΙΠΕΔ.

«Μπακαλίστικα» τώρα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η μείζων μειοψηφία για τη συνεδρίαση είναι σε ορισμένα πράγματα σωστή, και σε άλλα υπερβολική. Έχει αναγάγει τις προτομές της πλατείας 23ης Μαρτίου σε πρωτεύον θέμα, αντί να ασχολείται με το κατά πόσο το έργο απαντά στα προβλήματα (αισθητικά, περιβαλλοντικά) της πόλης. Δεν υπήρξε, δε, καμία αναφορά στην αδιαφορία δημάρχων για τη συντήρηση και τη βελτίωση του αστικού χώρου.

Καλαμάτα_Μετά
Η ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας για την προχθεσινή συνεδρίαση έχει ως εξής: «Με προβληματισμό είδαμε και στη 2η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 15 Μαΐου το απόγευμα, να επαναλαμβάνεται ό,τι και στην 1η. Δηλαδή, τη Δημοτική Αρχή να επιμένει στις μισές αλήθειες, να μην αναγνωρίζει τα προβλήματα, να φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες για ό,τι δεν προχωρά, ουσιαστικά να κρύβεται από το χρέος που της ανέθεσαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει για να ξεκολλήσουν τα πράγματα.

Ο επικεφαλής της “Καλαμάτα_Μετά”, Βασίλης Τζαμουράνης, με την ερώτησή του για το “Αντώνης Τρίτσης” ουσιαστικά ανέδειξε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται “στον αέρα”, αφού ο ίδιος ο κ. δήμαρχος αναγκάστηκε να δηλώσει πως “και εγώ ανησυχώ” για το αν θα υλοποιηθούν τελικά έργα που έχουν ενταχθεί.

Ο ισχυρισμός του κ. Βασιλόπουλου ήταν ότι η ανησυχία οφείλεται στην κατεύθυνση πόρων προς τον Θεσσαλικό κάμπο, για την ανάταξή του μετά την καταστροφή.

Παρά την προσπάθεια του κ. δημάρχου να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα ότι η Δημοτική Αρχή ενέταξε πληθώρα έργων στο “Αντώνης Τρίτσης”, η ουσία είναι ότι λίγα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά με σοβαρές καθυστερήσεις μάλιστα. Πέρα από αυτά ο κ. Τζαμουράνης ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει, κάτι που δεν το έκανε, ότι είναι άλλο η χρηματοδότηση μιας μελέτης και άλλο η χρηματοδότηση του έργου της μελέτης. Και ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί, για επικοινωνιακούς λόγους, να συνεχίζει να λέει ότι, για παράδειγμα, έχει ενταχθεί με 17.000.000 ευρώ το έργο των αναπλάσεων στο Ανατολικό Κέντρο, ενώ αυτό που έχει ενταχθεί είναι οι μελέτες, που ακόμη βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο…

Ο Σπύρος Χανδρινός με την ερώτησή του ανέδειξε ότι ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται ακόμη στο μηδέν σε ό,τι αφορά το Παλαί Ντε Σπορ στη βορειοδυτική Καλαμάτα, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του κ. δημάρχου για τις συναντήσεις του με κυβερνητικά και άλλα στελέχη για το συγκεκριμένο έργο. Και σε αυτό το θέμα ο κ. δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα και ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίησή του.

Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος, που κάθε φορά δηλώνει και κάτι διαφορετικό, στον απολογισμό, αφού ο κ. Χανδρινός τον κάλεσε να απαντήσει αν αληθεύει ότι δηλώνει σε πολίτες πως η μαρίνα δεν ανήκει πια στο Δήμο αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. θέτει ζήτημα κυριότητας της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θεωρεί ότι ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος, παρόλα αυτά περιμένει οδηγίες από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. για το τι θα κάνει με την εταιρεία που εξακολουθεί να μένει στη μαρίνα, παρότι η σύμβαση έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Η μαρίνα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να το διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Επιτέλους, ας υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο Δημήτρης Φαββατάς με τη δική του ερώτηση για τα κληροδοτήματα ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει τα – απολύτως απογοητευτικά- στοιχεία που δείχνουν ότι από τα συνολικά 10 κληροδοτήματα, εκείνα που έχουν αξιοποιηθεί και υπηρετούν τη βούληση του διαθέτη τους είναι μόλις τα μισά!

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να εργαστεί πιο εντατικά, πιο συστηματικά και να αξιοποιηθεί η περιουσία των κληροδοτημάτων για να γίνει πράξη ο σκοπός του κάθε διαθέτη, που σε κάθε περίπτωση είναι κοινωνικός, με την απόδοση βοηθημάτων σε ευάλωτους πολίτες, με την υποστήριξη μαθητών που αριστεύουν, με τη στήριξη κοινοτήτων για κοινοτικά έργα.

Από την ερώτηση του Κώστα Τσαπόγα φάνηκε ότι έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον τεράστιο κίνδυνο που αντιμετώπισαν η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της, όσον αφορά στην ύδρευση, λόγω της ζημιάς στη δεξαμενή του Πηδήματος, η Δημοτική Αρχή δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το σοβαρό πρόβλημα, παρότι μάλιστα, όπως λέει ο κ. δήμαρχος, υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά δεν έχει αποφασίσει ακόμη η Δημοτική Αρχή πού θα κατασκευάσει την αναγκαία εξισωτική δεξαμενή και η πόλη της Καλαμάτας θα περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι ελπίζοντας ότι θα είναι τυχερή και δε θα συμβεί πρόβλημα στην προσωρινή λύση που είναι σε εφαρμογή.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το έργο της νέας μεγάλης δεξαμενής της Καλαμάτας ουσιαστικά έχει “παγώσει”, διότι υπάρχουν θέματα που δεν έχουν προχωρήσει με τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, το δρόμο πρόσβασης κ.ά.

Ο Γιώργος Σωφρονάς με την ερώτησή του ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το έργο της αναδιάταξης της πλατείας 23ης Μαρτίου και ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασπορά των προτομών των ηρώων του ‘21. Με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι προτομές δεν τιμάται η ιστορική μνήμη, ωστόσο η Δημοτική Αρχή, αντί να αναφερθεί και να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος, έκανε μια τεχνοκρατική τοποθέτηση, λέγοντας ότι εφαρμόστηκε ό,τι προέβλεπαν οι μελέτες, οι εγκρίσεις και οι άδειες του έργου. Εμείς πιέσαμε να επανεξεταστεί το θέμα και να εφαρμοστούν διορθωτικές λύσεις, κάτι που τελικά η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να πει ότι θα δει όταν το έργο ολοκληρωθεί. Επιπλέον, ο κ. Σωφρονάς παρουσίασε τις θέσεις επί του θέματος του σημαντικού συμπολίτη μας γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, παρουσιάζοντας και πρόταση για την τιμητική του διάκριση από το Δήμο μας.

Η Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη με την ερώτησή της αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, τη συντήρηση και αναβάθμιση των χώρων της. Η κα Κούβελα σημείωσε ότι η Αγορά κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, διευκρινίζοντας ότι αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι τα τοπικά προϊόντα που βρίσκουν εκεί και όχι οι χώροι της ΚΑΚ. Επιπλέον, έθεσε το θέμα της διαφανούς λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς, επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, των παραγωγών και των καταναλωτών, χωρίς άλλες σκοπιμότητες».

Λαϊκή Συσπείρωση
Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης έθιξαν θέματα υποδομών και πολιτισμού. Στην ερώτηση του επικεφαλής, Δ. Οικονομάκου για τα αντιπλημμυρικά, φαίνεται ότι όλα πηγαίνουν με βήματα… χελώνας, ενώ για το έργο στο Νέδοντα, άγνωστες οι… βουλές της κυβέρνησης.

Η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Καντζιλιέρη ρώτησε για το έργο στην “Ηλέκτρα”. Υπομονή απάντησε η Δημοτική Αρχή, αν και χαρακτήρισε το χώρο ως “κινηματοθέατρο”, όπερ σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο από επαγγελματικά θεατρικά σχήματα, αλλά και από τα τοπικά ερασιτεχνικά.
Α.Π.