Θηλιά για τους Δήμους η ναυαγοσωστική κάλυψη

Θηλιά για τους Δήμους η ναυαγοσωστική κάλυψη

Αρμοδιότητες χωρίς πόρους

Νωρίτερα από πέρυσι, στα τέλη Απριλίου, αλλά και πάλι στο παρά πέντε της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι στα μέσα Μάϊου τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αποφάσισαν τη διανομή 10 εκατ. ευρώ σε 129 Δήμους της χώρας, με σκοπό την πρόσληψη ναυαγοσωστών και αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, καλύπτοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες.

Κι αυτό, για να αποτραπεί στο μεγαλύτερο βαθμό αυτό που συνέβη το 2022, όταν αρκετοί Δήμοι δεν κατάφεραν να καλύψουν ναυαγοσωστικά το σύνολο των παραλιών τους ελλείψει πόρων στα ταμεία ή επειδή πολλοί διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι.

Φέτος, λοιπόν, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 129 Δήμων, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», αυξημένη κατά 5 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι.

Ήδη, πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.

Αντιδράσεις από την ΚΕ∆Ε

Χωρίς περιστροφές και διάθεση άμβλυνσης του χάσματος στην αντίληψη του θέματος της ναυαγοσωστικής κάλυψης τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

«Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ή νέα αρμοδιότητα προς τους Δήμους που δε συνοδεύεται από επάρκεια των αναγκαίων πόρων, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της αυτοδιοίκησης και εν τέλει βλάπτει τους ίδιους τους πολίτες.

Το έχουμε τονίσει με πάμπολλες αποφάσεις μας, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αλλά και οι Δήμοι μεμονωμένα» δηλώνει, δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθήσει.

«Αναφορικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη, η ΚΕΔΕ εξαρχής τόνισε εμφατικά τις αντιρρήσεις της για συγκεκριμένες προβλέψεις του ΠΔ 71/2020, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στις αποφάσεις της 90/2022 και 44/2022. Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η ανάληψη της ευθύνης ύπαρξης ναυαγοσωστών από τους Δήμους είναι εν τη γενέσει της προβληματική, καθώς οι περισσότεροι νησιωτικοί και παράκτιοι Δήμοι πάσχουν από τραγική έλλειψη προσωπικού που δεν τους επιτρέπει ούτε τις διαγωνιστικές διαδικασίες να φέρουν εις πέρας.

Η έλλειψη αυτή είναι γνωστή στην κεντρική διοίκηση και το αποτέλεσμά της είναι να μην καλύπτεται πάνω από το 50% των ναυαγοσωστικών θέσεων πανελλαδικά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Επιπλέον, από τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζουν οι ναυαγοσώστες στους 129 Δήμους που οφείλουν να τους διαθέτουν, το ΥΠΕΣ παρέχει μόνο τα 15 εκατομμύρια» υποστηρίζει ο κ. Χαρχαλάκης για ένα θέμα όπως αυτό της επαρκούς κάλυψης των πόρων, το οποίο τίθεται επανειλημμένως στους αρμόδιους υπουργούς από το προεδρείο της ΚΕΔΕ εδώ και χρόνια.

Φέτος υπήρξε αύξηση στους πόρους, αλλά και πάλι δεν επαρκούν, κάτι που επιβεβαιώνει και επισήμως, μιλώντας και ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ο κ. Χαρχαλάκης.

«Οι Δήμοι που δε διαθέτουν καν επαρκείς ταμειακές και εισπρακτικές υπηρεσίες, θα πρέπει “να κόψουν το λαιμό τους” να βρουν χρήματα για να καλύψουν μια υποχρέωση που δόθηκε από το κράτος χωρίς καμία υποστήριξη. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 29/4 από το ΥΠΕΣ, δηλαδή σχεδόν με την έναρξη της σεζόν και ενώ το ΥΠΕΣ γνωρίζει ότι για την ένταξη των ποσών αυτών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και την αξιοποίηση της χρηματοδότησης, απαιτείται πάνω από ένας με ενάμιση μήνα (αναμόρφωση π/υ και έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη).

Για την ιστορία πάντως, το Πάσχα με χιλιάδες αφίξεις στα Κύθηρα, τα σκουπίδια μάζευαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών και ορισμένοι εθελοντές, διότι η πρόσληψη των ΙΔΟΧ κόλλησε έναν-δύο μήνες στο ΥΠΕΣ και άλλο τόσο στο ΑΣΕΠ, με τη φοβερή δικαιολογία “έχουμε 332 Δήμους και δεν προλαβαίνουμε”… τα όριά μας, ημών των νησιωτικών Δήμων, εξαντλήθηκαν».