Ανεφάρμοστη και με πολλά κενά η πυροπροστασία των κατοικιών

Ανεφάρμοστη και με πολλά  κενά η πυροπροστασία των κατοικιών

Οι δήμοι επιμένουν ότι δε διαθέτουν προσωπικό για ελέγχους

Από 150 ευρώ έως και 450 ευρώ μπορεί να κοστίσει η κατάρτιση της τεχνικής αξιολόγησης από μηχανικούς της επικινδυνότητας ενός σπιτιού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από δάση ή δασικές εκτάσεις. Κι αυτό, με μακρά λίστα αναμονής και την πιθανότητα ο επαγγελματίας να ζητήσει πολύ περισσότερα λόγω υψηλής ζήτησης. Οι Δήμοι, ωστόσο, παραμένουν σταθεροί στη θέση που διακήρυξαν ήδη από τον Απρίλιο, ότι δε διαθέτουν προσωπικό για ελέγχους εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας.

Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων πυρασφάλειας από τους πολίτες έληξε στις 10 Ιουνίου, έπειτα από παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο. Η δε προθεσμία υποβολής των τεχνικών εκθέσεων έληξε ένα μήνα νωρίτερα, ωστόσο στην πράξη τρέχει ακόμη σε γνώση του ΥΠΕΝ.

Πρόσφατα, άλλωστε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”,  ο υπουργός Θοδ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας φέτος θα είναι προαιρετική, ζητώντας από τους πολίτες να ολοκληρώσουν την τεχνική αξιολόγηση της επικινδυνότητας της ιδιοκτησίας τους σε συζήτηση με το μηχανικό που θα την αναλάβει, λαμβάνοντας υπόψη το είδος, τη θέση, την αξία και τις ειδικές συνθήκες της. Και να εφαρμόσουν φέτος μόνο πολύ βασικά μέτρα, όπως τα κλαδέματα δέντρων και την απομάκρυνση κοντά από το κτήριο καυσόξυλων και φιαλών αερίου.

Ήδη από τον Απρίλιο οι Δήμοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διά της Κεντρικής Ένωσης (ΚΕΔΕ), είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, ελλείψει προσωπικού και πόρων.

Κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επιβληθούν πρόστιμα, όπως φοβούνται πολλοί ιδιοκτήτες. «Δημιούργησαν έναν κανονισμό ανεφάρμοστο, που προκάλεσε δυσβάσταχτο φόρτο στα νοικοκυριά», λέει στην «Κ» ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η θέση μας παραμένει σταθερή: οι Δήμοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν, επειδή η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να τους παράσχει προσωπικό και πόρους. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Όπως ανέφερε η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της, οι Δήμοι υποχρεούνται βάσει του κανονισμού να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι δε διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε δασολόγο ή γεωπόνο, ακόμη και μηχανικό.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα ενός τέτοιου κανονισμού, αλλά εκτιμούν ότι η υπόθεση σχεδιάστηκε εξαρχής λανθασμένα. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι πολίτες, ιδίως όσοι κατοικούν κοντά σε δάση, πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και να τηρούν κάποιες βασικές αρχές αντιπυρικής προστασίας. Το θέμα είναι πώς ξεκινάει και πώς οργανώνεται αυτή η προσπάθεια», λέει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

«Οι προβλέψεις του κανονισμού βάζουν τους πολίτες σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ προϋποθέτουν τη διάθεση ενός σημαντικού ποσού για την ανάθεση μιας τεχνικής έκθεσης και του καθαρισμού. Όσοι πολίτες προσπάθησαν να είναι εντάξει με το νόμο, συνειδητοποίησαν ότι απαιτούνταν ποσά που δεν τα φαντάζονταν, γι’ αυτό υπάρχει τόση δυσαρέσκεια. Κατά τη γνώμη μου, ένα κομμάτι των προδιαγραφών θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλες τις νεόδμητες κατοικίες σε επίπεδο σχεδιασμού. Και για τις υφιστάμενες να επιλεγούν κάποια μέτρα αποκλειστικά για τον περιβάλλοντα χώρο. Όπως καταρτίστηκε, ο κανονισμός πυροπροστασίας απλά μεταβιβάζει την ευθύνη από το κράτος στους Δήμους και τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, υποστηρίζει ότι οι υψηλές τιμές της αγοράς οφείλονται στο γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένει ότι πρέπει η τεχνική αξιολόγηση να συντάσσεται υποχρεωτικά από μηχανικό, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μόνο στη διαχείριση του πρασίνου στις αυλές (και πολύ λιγότερο παρεμβάσεις σε κτήρια). «Με αυτόν τον τρόπο έχει περιοριστεί το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να απασχοληθεί, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι μηχανικοί έχουν ήδη πολλή δουλειά, γι’ αυτό ζητούν αστρονομικά ποσά», λέει. Και συμπληρώνει: «Η άποψη του ΓΕΩΤΕΕ είναι ότι τα οριζόντια μέτρα δεν είναι πανάκεια. Γι’ αυτό οδηγηθήκαμε τελικά στην προαιρετική εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην απραξία, η οποία δε θα ωφελήσει κανέναν».