Χρ. Ζερεφός στο CNN Greece: Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν

Χρ. Ζερεφός στο CNN Greece: Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν

Τα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου απειλούνται περισσότερο από την κλιματική κρίση -Τι είναι οι «Mega-Fires»

Τον κίνδυνο οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας να γίνουν Χαβάη λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο CNN Greece ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

Ειδικότερα, μιλώντας για το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο καθηγητής σημείωσε πως «η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινόμενων».

Ανατολική Πελοπόννησος

Οι περιοχές, δε, που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον επιστήμονα, εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και τα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Ακόμη περισσότερο απειλούνται, όμως, οι αστικές περιοχές λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης επεισοδίων καύσωνα, τα οποία, όπως εξηγεί, «αναμένεται να ενισχύσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και να οδηγήσουν σε αύξηση της θνησιμότητας στα αστικά κέντρα».

Παράλληλα, περίπου 1.000 χλμ. των περιοχών που βρέχονται από θάλασσα αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή, λόγω του κινδύνου ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων μέχρι το 2.100.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξαιρετικά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, περίπου 16.300 χλμ., όσο περίπου το 1/3 της περιφέρειας του πλανήτη.

Αποσταθεροποίηση τουριστικών περιοχών

«Από το σύνολο της ακτογραμμής της Ελλάδος, περίπου το 20% αποτελεί ακτές με μέτρια έως υψηλή ευπάθεια. Υπ’ αυτό το πρίσμα αναμένεται να προκληθούν σοβαρές συνέπειες», όπως τονίζει, «όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας (αμμουδιές κ.λπ.), οι οποίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές, όπως στη Χαβάη».

Αναφερόμενος στις πρώτες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Ζερεφός σημείωσε πως αρχικά αυτό «έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο».

Η πρόωρη έλευση του καλοκαιριού, λοιπόν, και, άρα, η επέκτασή του χρονικά, αναμένεται να φέρει αυξημένα ποσοστά ξηρασίας. Άρα, είναι αυξημένος και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στη χώρα.

«Mega-fires»

Όπως εξηγεί, «τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τον κορμό των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και, ταυτόχρονα, τα φίλτρα και τους συντελεστές για ένα ποιοτικό περιβάλλον για τον άνθρωπο και τα άλλα έμβια όντα.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, οι πυρκαγιές που παρατηρούνται χαρακτηρίζονται από την υψηλότατη ένταση, το μέγεθος, τη διάρκεια, την οξύτατη ανθεκτικότητα στην κατάσβεση και την ανεξέλεγκτη διάστασή της, που καίει τα πάντα στο πέρασμά της».

Αυτός ο τύπος πυρκαγιών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της NASA, ονομάζεται «mega-fires», μεγαπυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές βρίσκονται -ιστορικά- στην απαρχή της κλιματικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι «σχεδόν όλες (96%) από τις 500 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον κόσμο, τη δεκαετία 2010-2020, έχουν συμβεί σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών ή/και παρατεταμένης ξηρασίας, φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επηρεάζεται ο άνθρωπος από τις αλλαγές στο κλίμα.

«Δυστυχώς, ο άνθρωπος είναι άμεσα εκτεθειμένος και επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές του κλίματος και των καιρικών φαινομένων που συνήθως ακολουθούν» αναφέρει.

«Αύξηση θερμοκρασίας, μεγάλες περίοδοι ανομβρίας, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στα οικοσυστήματα, μεταβολή της ποιότητας αέρα και άλλα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην υγεία του ανθρώπου» εξηγεί.