Ημερίδα στην Κορώνη για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ημερίδα στην Κορώνη  για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ημερίδα με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής – από τη Θεωρία στην Πράξη» διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας – Messinia Forum και  την υποστήριξη του Μανιατάκειου Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ, στην Κορώνη, η οποία αποτελεί την Ελληνική Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής.

Ημερίδα
Η ημερίδα θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία «Από τη θεωρία στην Πράξη», συνδυάζοντας έναν εργασιακό διάλογο για τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών με την εκτέλεση συνταγών από το διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου. Σημαντική είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έχει δημιουργήσει τράπεζα σπόρων για την υποστήριξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί Τραπέζι Διαλόγου με τη συμμετοχή ομιλητών – εκπροσώπων από το Δήμο Πύλου -Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), το Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης, τον chef Λευτέρη Λαζάρου και δημοσιογράφους της Γαστρονομίας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

-Ιστορική και πολιτισμική αξία των παραδοσιακών ποικιλιών

-Δημιουργία και υιοθέτηση συνταγών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην εστίαση

-Διατροφικά οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής

-Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή τοπικών προϊόντων

-Στρατηγικές προώθησης της περιοχής μέσω της Μεσογειακής Διατροφής.

Μαγειρική με τοπικά προϊόντα

Θα ακολουθήσει ζωντανή επίδειξη μαγειρικής, όπου ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου θα χρησιμοποιήσει παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και άλλα τοπικά προϊόντα.

Οι δε επαγγελματίες εστίασης από την Κορώνη θα παρουσιάσουν και θα αναδείξουν συνταγές με παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, ενώ Μεσσήνιοι οινοποιοί θα παρουσιάσουν ποικιλίες του Μεσσηνιακού Αμπελώνα.

Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών εστίασης και του κοινού για τα οφέλη της καλλιέργειας και χρησιμοποίησης παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.